Национален детски конкурс -
Варна '99
За пети пореден път Детският комплекс към община Варна със съдействието на Министерството на образованието и науката и Двореца на културата и спорта-Варна, събра от цяла България деца и юноши от 4- до 18-годишна възраст. Това бяха гласовити изпълнители на народни песни, свирачи на народни инструменти, оркестри до 20 души и камерни певчески групи до 12 души. Певците и индивидуалните инструментални изпълнители останаха верни на фолклорната традиция, оркестрите и певческите групи по статут трябваше да изпълняват обработен фолклор. Независимо от таксите за участие към конкурса бе проведен подчертан интерес. Приятна изненада бе присъствието на деца от отдалечени райони като Кърджали, София, Радомир, което говори за популярността на конкурса и авторитета на това единствено по рода си национално детско-юнашеско фолклорно състезание.
170 певици, над 100 индивидуални изпълнители на народните инструменти: гайда, кавал, гъдулка и тамбура, 12 оркестъра, 10 вокални групи - тези респектиращи цифри сами говорят, че расте една млада генерация, която достойно поема щафетата на фолклорната ни песен и инструментална традиция. Журито направо изпадна в "безтегловност", когато трябваше да се съобрази със статута - да определи по три награди в четирите възрастови групи: до 8 г., до 10 г., до 14 г. и до 18 г. Много повече бяха талантливите деца от Родопите, шоплука, Тракия и Добруджа, които достойно и стилно представиха регионалния си фолклор. Полезна дейност вършат паралелките с подсилено обучение на народна музика. Центровете за работа с деца са увеличили актива си и към утвърдените такива от Варна, Бургас, Пловдив, Казанлък, вече можем да добавим Добрич, Радомир, Габрово, Силистра.
В делово проведения разговор между жури и ръководители двустранни бяха въпросите, отговорите и бележките. Журито постави проблема за бъдещото участие само на деца, преминали през прегледи на регионалните инспекторати, за по-високи професионални изисквания към съпроводите, за авторството на припевите и тяхната "органична" връзка с оригиналната народна песен, за сценичното поведение на децата. От своя страна ръководителите не премълчаха някои недостатъци на статута за участие в конкурса: деференциран подход към децата от различните типове училища, за регламента на куплетите при бавната и хороводна песен, за увеличение предметните награди и др.
Заключителният концерт на първенците бе масово посетен, а спонтанните реакции на присъстващите бе най-добрият признак за единодушие между публиката и жури.

Михаил Букурещлиев