Големите пианисти
на ХХ век


Такова е заглавието на един от най-големите издателски проекти в момента. Идеята за него принадлежи на "Филипс", но за осъществяването му са поканени и "Дойче грамофон", "Сони класикал", "EMI", "Декка", "Телдек" и "BMG". Идеята? В края на века да се покаже изкуството на пианистите, които са изградили неговия "клавирен облик". За целта са поканени продуценти и специалисти и списъкът им е включил 71 имена. А проектът е замислен в 200 компактдиска. Най-рано роденият в списъка е Игнац Падеревски (1860), а най-младият е Евгений Кисин (1971).
Това е наистина невероятен по мащаби замисъл. В него са включени и имена, които днешният любител на музиката или изобщо не познава, или познава само по устна, но не и по звукова информация - например клавирното дуо Любов Брук и Марк Тайманов, Игнац Фридман, Леополд Годовски, Йозеф Хофман, Джоузеф и Розина Левин, Бено Мойсейвич, Соломон (Кътнер) или Ърл Уайлд. Специалистите от съответните фирми са взели решение някои пианисти да бъдат представени с повече от един диск. И тук интригата е много интересна: с по три диска ще бъдат представени: Клаудио Арау, Алфред Брендел, Емил Гилелс, Владимир Хоровиц, Вилхелм Кемпф, Святослав Рихтер и Артур Рубинщайн - това са всепризнатите от всички "гиганти на пианото". С по два диска ще участват Марта Аргерич, Алфред Корто, Глен Гулд (?!), Фридрих Гулда, Клара Хаскил, Джулиъс Кетчън, Стивън Ковачевич, Алисия де Лароча, Артуро Бенедети Микеланджели (?!) и Маурицио Полини. Разбира се, изборът на продуцентите би могъл да бъде и оспорван, и допълван - липсват много имена на пианисти, които различният вкус би могъл да постави над мнозина от подбраните. Във всеки един подбор има недостатъци, има липсващи или неоправдано присъстващи. Но решението на изпълнителния продуцент Том Диикън и участващите фирми включва 71 от пианистите на века. Много ли са, малко ли са - публиката ще каже. И критиката. Много интересна реклама на проекта е предварителното анонсиращо издание - два компактдиска с изпълнение на всеки от избраните майстори и един великолепен справочник - със снимки и биография, както и с творбите, включени в компактдисковете, някои от които вече са на пазара.
Може би непълен, може би препълнен, но проектът е вече факт - едно грандиозно дело, което представя измеренията на световното клавирно изпълнителско изкуство от последните сто години. Може би идеята ще се види добра и на новите стопани на Балкантон например: някакъв подобен проект - по отношение на изпълнителско или на композиторско творчество - би бил един шанс за тях да покажат, че имат идеи и че знаят за какво са приели своите назначения. Като нямат никаква заслуга за изключителния фонд на Балкантон, поне биха могли да покажат, че разбират какво лежи там и че ги интересува възможността да го покажат не само на българите, но и на света. Защото засега единственото име, което е свързано с България и което участва в листата на големите пианисти на ХХ век, е... Познахте! На Алексис Вайсенберг.
Екатерина Дочева

Вградени
ноти