Балкански военни сюжети
За Ниш ще ми пътува, и то в събота по пладне. И като се прицели с едната си ракета, самолетът така фрасна автобуса от линията Прищина - Ниш, появил се по никое време на моста в Лужани, че шейсетината овъглени детски и женски трупове и крайници да се затъркалят от двете страни на дерето. Откога го чакаха това ясно и хубаво време пилотите. И за да не остане някой с погрешно впечатление относно задачите и целите на НАТО, втора ракета цапардоса другия мост наблизо, като "колатерално" улучи на него и натоварената с ранени линейка на местния доктор, забързал се и той занякъде в това слънчево пладне.
"Колатерално" или "collateral damage" в новия речник на югославската война означава нещо като "страничен продукт", например когато целиш моста и удариш на него между другото, сиреч странично, я пътнически влак, я пътнически автобус, я линейка. Не каза ли още същата сутрин генералният секретар на НАТО Хавиер Солана от страниците на седмичника "Дер Шпигел", че в Югославия НАТО воюва за европейските ценности и за моралната конституция на Европа за през XXI век? И не подчерта ли в същото си интервю Солана, че тази война ще премине в историята с уникално ниския си брой човешки жертви? Около 540 са само досега колатерално, сиреч като страничен продукт, ненарочно убитите сръбски цивилни граждани, долу-горе по един на хиляда от прокудените досега от Косово албанци, ала това е съобщение на Белград, други цифри няма, та знае ли човек кой колко лъже в тази отбранителна война за човешки права, както я нарече неотдавна един висш църковен сановник в Германия.
От страниците на вестник "Берлинер Морген" обаче с друго определение на войната по същото време се обади и бившият главнокомандващ въоръжените сили на НАТО генерал Александер Хейг. В Югославия, казва генералът, НАТО воюва за престижа си и за своето бъдеще. А бъдещето на НАТО цена няма, което обяснява някои неща по-добре от уверенията, че войната се водила срещу югославския президент Милошевич. Що се отнася до отстраняването на проблема Милошевич, едно интересно, прагматично и доста по-евтино предложение дойде също така в края на седмицата от Юрген Мьолеман, ексминистър от Партията на свободните демократи, претърпял напоследък няколко дребни сътресения в кариерата си. Предложението на ексминистъра свидетелства как под въздействието на югославската война някои политици се отвориха за ценностни норми от чужди културни сфери; то се изразява в следното: след като въздушните удари на НАТО според изчисленията на либерала Мьолеман струват на ден по 500 милиона марки, НАТО да обяви награда за ликвидирането на Милошевич същата тази сума, за да приключи веднъж завинаги работата. Нещо като либерална "фатва" по подобие на ислямската фатва на покойния аятолах Хомейни, който обаче бе обещал само пет милиона долара за убийството на писателя Салман Рушди.
Трагедия за косовските албанци, косовската война обаче може да се окаже благодат за Албания, както уверява една вчерашна кореспонденция в пресата. Докато Косово и Югославия тънат в кръв и пушеци, Албания полека се измъква от черната си дупка, в която хлътна преди две години. Една след друга западни държави и организации опрощават дълговете на Тирана и поемат разноските по приемането и настаняването на стотиците хиляди бежанци. Същевременно Албания отново се чувства интегрална част от международната общност; преди няколко дни, окуражена, дори поиска ускорено приемане в Европейския съюз. Световната банка миналата седмица приведе първите 4 милиона марки, предназначени за бежанците, идната седмица ще последват още 30 милиона. Същевременно по взаимно решение на Световната банка и МВФ западни страни дарители и международни организации ще поемат всички досегашни и бъдещи разноски по приемането на бежанците. Албанските пристанища работят на пълни обороти, летището на Тирана едва насмогва да приема и разтоварва самолетите с хуманитарна стока, пътната мрежа и транспортните капацитети изнемогват. Хотелите в албанската столица са резервирали за месеци напред всичките си стаи за чуждестранни хуманитарни сътрудници, Европейската банка за реконструкция и развитие пое финансирането на два нови хотела, а НАТО оправя старите и прокарва нови пътища в Северна Албания, за да достигат товарните камиони до бежанските лагери, а и за придвижването на превозни средства с по-нехуманитарно предназначение, за което, както вървят нещата, скоро можем да научим повече.

Жерминал Чивиков