Салонът на изкуствата в НДК (4 май - 30 юни) тази година определи за откриването си Деветата симфония на Бетховен под диригентството на Методи Матакиев и една изложба на български художници с принос към колекцията на двореца, натрупвана през годините.
Четвъртият Салон, както и предишните продължава да напомня рог на музикалното изобилие. Жанрово се разпростира нашироко, почти без граници. Привлечени са десетки интерпретатори. В тяхната мозайка има отделено обширно пространство за класическата строгост и почти толкова за шоуто и импровизациите. Майкъл Наймън е една от фигурите, с която всеки фестивал би могъл да се гордее. Това е авторът на музиката към филма "Пианото" и на филмите на Питър Гринауей. Концертът на този всичкоможещ творец заедно с оркестъра му ще загатне за част от обширните територии, върху които се гради творчеството му - от рекламната клип-миниатюра до площадната звукова монументалност.
Найджъл Чарнок е другата ключова фигура, която приобщава Салона към европейските фестивали. Спектаклите на този танцьор са шокиращи с откровеността при интерпретацията на деликатни теми и с бруталността на езика, чрез който намират място на сцената. Впрочем тези два акцента заедно с концерта на "Апокалиптика" и ред камерни концерти и заедно с Дните на британското кино и Дните на европейското кино са една щедра компенсация за столичната публика, която няма да бъде свидетел на "Европейския месец на културата", провеждан в Пловдив.
Като фестивал на фестивалите една от фигурите в голямата матрьошка на Салона принадлежи на Театър в куфар с гости от цял свят. Книгоманите, както винаги, ще се радват на десетки премиери. Но не само за тях, а и за всички, които продължават да почитат книгата, е книжарница "Писмена", която ще се открие на 24 май в НДК. Там на площ 360 квадратни метра ще се ширят всички, които предпочитат да намират своята книга и по най-традиционен начин, и чрез мултимедийни и интернет поръчки. В този рай за читателя няма опасност да замирише на мухъл. Не само поради многото видео- и аудиопродукти и електронни издания, но и заради това, че тъкмо тук поклонниците ще могат да видят жив автор на специално устройваните срещи.
Като се грижи за бъдещата си публика, Салонът отделя и кът за децата. Една от най-любопитните изяви е галаконцертът на различни етнически групи. В него децата показват своя фолклор, изслушват се и взаимно се аплодират. И така дават своя пореден урок по толерантност на възрастните.

Елена Драгостинова