ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

В Салона на изкуствата в НДК днес ще бъде открита експозицията на Националната художествена галерия - "Съвременно българско изкуство", днес е и концертът на Павел Герджиков и Йовчо Крушев, посветен на Сергей Рахманинов. На 10 май е фолклорният концерт на музикалните училища от Котел и Широка Лъка и софийското хореографско училище, както и на Детския радиохор. Същия ден Милчо Левиев ще бъде удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" на Новия български университет. Предстоят и премиери на нови книги -"Дърво и птица" на Георги Константинов на 11 май и Антология на палестинската поезия на 13 май. Камерна капела "Полифония" отбелязва своята 30-годишнина на 12 май. На същата дата е и второто гостуване на Тони Димитрова и "Горещ пясък" на столична сцена. Сред акцентите в музикалния раздел на Салона през седмицата са и концертите на виолончелиста Венцеслав Николов и пианиста Димо Димов със сонати на Бах, както и изявата на Румен Тосков, Валентин Геров и Пепи Славов под наслов "Джаз и барок". Паралелно с това има и разнообразна програма за децата и от децата.

На 10 май на сцената на Нов драматичен театър "Сълза и смях" ще гостува Пазарджишкият куклен театър с "Малки блатни истории" - драматизация по Йордан Радичков. Режисьор - Съби Събев, сценография - Томиана Томова.

На 4 май е премиерата в клуб-театър "Мистър Пънч" на спектакъла "Някъде по пътя", посветен на 5-годишнината от смъртта на солиста на "Нирвана" Кърт Кобейн. Авторски спектакъл на режисьора Росен Пенчев. Музика - група "Д'арт". Участват Албена Бъчварова и Росен Пенчев.

Премиера на "Дребни божества", сатирична монодрама от Мирон Иванов, с участието на актьора Иван Самоковлиев, се състоя на 5 май в Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановка - Стефан Стайчев, сценография - Виолета Радкова.

По повод националния празник на Република Хърватия в Националната галерия за чуждестранно изкуство на 3 май бе открита изложба на видния хърватски художник Иван Лацкович - Кроата.

В Националната галерия за чуждестранно изкуство на 3 май бе представено 5-ото издание на алманаха за изкуство "Et cetera".

В галерия "Ата-рай" бе представен проектът "Меп'юк" на австрийския фотограф Волфганг Талер. "Меп'юк" е измислено от автора място, което той създава посредством фотографии на интериори на обществени, офис-сгради, корпоративни управления, университети, сгради на културни институции, търговски центрове, хотели от различни градове по света.

В АТА Център за съвременно изкуство бе открита фотоизложбата "Светлината, която крадем" на Владо Шишков.

От 5 до 24 май в галерия ИРИДА е подредена изложбата "Картини от Охрид". Участват Андрей Даниел, Веско Велев, Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Иван Димов, Станислав Памукчиев и Стефан Янев.

В Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" със съдействието на Националния литературен музей бе показана изложбата "Из архивите на Стефан Стамболов. 1854 - 1895".

В Унгарския културен център гостува фотоизложбата "Каменни баби" (Из паметниците на древните тюркски народи) на Ласло Кунковач.

В Полския институт бе представена книгата на Георги Асьов "Полша" на издателство "Отворено общество".

Издателска къща "Репортер 7" представи "Благословение" - роман от Любомир Лулчев.

Тържествен концерт по повод 133-годишнината от рождението на Пенчо Славейков бе организиран от кметството на район "Лозенец" и настоятелството на читалище "Пенчо Славeйков".

На 14 и 15 май в Шумен ще се проведе традиционната ХХIV национална среща на студентите литературни творци.