ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Днес в Салона на изкуствата в НДК Блага Димитрова представя новото издание на книгата си "До ръба", а Любомир Левчев на "Пръстен и други приготовления"; Румен Тосков, Валентин Геров и Пепи Славов ще свирят в концерт под наслов "Джаз и барок". Програмата от 17 май е адресирана към децата с музикално-театралния спектакъл "Защо увяхват цветята" по Андерсен и представянето на "90 малки разказа за велики художници, композитори и певци" от Драган Тенев. В същия ден е отложеното откриване на експозицията на НХГ "Съвременно българско изкуство". На 18 май са фолклорният спектакъл "Среща с красотата" и националният галаконцерт "Отечество любезно". Тогава се открива и изложбата "Пластически образи на исторически личности" и експозицията на Националния исторически музей. Националният панаир на книгата започва от 20 май. В същия ден е откриването на експозицията "Изложбени плакати на Международното триенале на сценичния плакат". Концертът на лауреатите от конкурса "Звукът на Паспорт" е на 21 май.

На 4 май в Драматичен театър "Иван Радоев" - Плевен се състоя премиерата на "Тайната на Джордж Вашингтон" от Миро Гавран. Постановка - Невена Митева, сценография - Людмила Петрова, музикално оформление - Милен Македонски. Участват Гергана Бърдарова и Мариета Калъпова.

"Рибарят и златната рибка" на Ели Видева по мотиви на А. С. Пушкин е заглавието на новата постановка на ДТ "Иван Димов"-Хасково, чиято премиера бе на 3 май. Режисьор - Венцислав Асенов, сценография - Емелияна Тотева, музика - Иван Кавръков. Участват Борислав Тасев, Корнелия Даскалова, Яна Димова и други.

С два спектакъла ще гостува хасковският драматичен театър в София. На 15 май на сцената на Театър "София" ще бъде представен моноспектакълът "Втора сряда" от Маргарит Минков, поставен от Александър Илинденов, с участието на Диян Мачев. На 16 май на сцената на Младежкия театър ще можем да видим "Женитба" от Гогол. Постановка - Александър Илинденов.

В края на април в ДТ "Константин Величков"-Пазарджик се състоя дебютът на младата режисьорка Калина Терзийска със спектакъла "Там, вътре" по Морис Метерлинк. Сценография - Васил Терзийски, костюми - Валерий Пърликов, музикално оформление - Калина Терзийска. Участват Димитър Терзиев, Ставро Ивановски, Малина Змийчарова, Ана Каракашева, Владислава Владова, Христо Бонин и Нели Ангелакова.

Днес от 17 ч.в Националния музей "Земята и хората" ще се състои поетична вечер "Славчо Красински - поет на земята". Уводно слово и спомени - проф. Здравко Петров. Изявата е в рамките на фестивала "Изкуствата - за Земята".

В пресклуба на БТА бе представен първият брой на възроденото списание ЛИК.

На 20 май в Полския институт ще бъде представена книгата на Войчех Карпински "Книги бунтовни". Тя съдържа есета, посветени на полската емигрантска литература и на най-изтъкнатите полски писатели, творили в емиграция.

Сдружение "Свети Спиридон" и клуб "Отворено общество" към Националната художествена академия са инициаторите на организирания на 6 май пред Галерията за чуждестранно изкуство хепънинг, наречен "Гласове". Той е част от проект "Между небето и земята", посветен на 50-годишнината от подписването на Всеобщата декларация за правата на човека. Проектът е осъществен със съдействието на Фондация "Отворено общество" - София.

"Версия 1" се нарича изложбата, открита на 2 и 3 етаж на галерия "Шипка" 6. В нея 8 млади изкуствоведи представят 33-ма автори.