Благослов
от Петербург

- Дмитрий Сергеевич, вие сте почетен доктор на много европейски университети и член на редица най-престижни академии (Англия, Франция, Италия, Германия, САЩ, Япония, Полша и т.н.). Как посрещнахте вестта за удостояването ви за втори път със званието "Доктор хонорис кауза" на български - този път на Великотърновския университет? И вече в новия ден на България?
- Забележително е, че толкова векове най-страшни нашествия не сломиха духа на България; аз очаквам, че днешният й път ще я доведе до възход. Вярвам в бъдещето на България. Та нали тя е надеждната сила на Балканите. Радвам се и съм дълбоко признателен, че именно Великотърновският университет ме удостоява със званието "Почетен доктор". С Търново са свързани не само моите научни интереси като медиевист, но и най-съкровени лични спомени. И досега си спомням например улица "Пролет". Чудесна улица и чудесен град! Когато бяхме там, беше също пролет, всичко цъфтеше. С мен бе рано напусналата ни дъщеря Вера Дмитриевна. Направихме си снимка и това бе последната й фотография. Така че Търново е в сърцето ми. Жалко, че не мога сега да го посетя, не бих се решил на такова пътешествие на моите години.
Но горещо и от цялото си сърце благодаря на университета, на ректора, на целия град за високата чест. Огромна благодарност на любимата ми България, която обичам, както знаете, безмерно. Желая мир и благоденствие.
- А как се готвите там, в Петербург, и по-специално в Пушкинския дом за 200-годишнината на великия поет? Вие сте председател на Пушкинската изследователска комисия, очаквате ли много задгранични гости?
- Стягаме се усилено. Много гости, учени и родственици ще имаме. Жалко, че го няма вече прекият родственик, правнукът на поета Григорий Григориевич Пушкин, който наскоро ни напусна. Но много други ще дойдат - близки и далечни роднини. Дори принц Чарлз, с когото си пишем, мислеше да ни посети. Така че Петербург по време на белите нощи ще бъде световна Пушкинска столица. Пушкин е не само наша национална гордост, но и световна слава. Има такива явления, които прекрачват границата.
- Наближава денят на двама световни мъже - братята Кирил и Методий. Какво ще ни кажете в навечерието на празника?
- Сега е особено важно да се подчертае универсалното значение на тяхното дело, то е не само национално и общославянско, но и общочовешко. Кирил и Методий са символ на единението между хората! Културният феномен, който те създават през ранното Средновековие, принадлежи на цялото човечество. На България се пада водещото място.
Радвам се, че у нас, в Русия, се повишава от ден на ден интересът към светите братя. Има вече Кирило-Методиев център и много наименования на паметници и улици, свързани с тях.
Предайте на всички български приятели, на моите ученици и специално на читателите на вестник "Култура" моите най-сърдечни поздравления. И моето благословение на този прекрасен празник на българската култура.

Разговаря (по телефона)
Екатерина Даскалова
Разговор
с академик
Дмитрий
Лихачов