Бояна филм
ще се приватизира
"Приватизацията на предприятията в областта на филмопроизводството и филморазпространението" бе единствената точка от дневния ред на конференцията на Съюза на българските филмови дейци, която се проведе на 19 май в Дома на киното (на основание чл. 31 от Устава).
Най-приемливите хипотези за бъдещето на "Бояна филм" ЕАД бяха лансирани от председателя на съюза Павел Васев. Има ли алтернатива приватизацията, бе най-често задаваният въпрос както от трибуната, така и от рехавата, предимно беловласа публика. А най-честият отговор беше - няма.
Що се отнася до евентуалната съдба на Киноцентъра, шефът му Евгений Михайлов първо се похвали с успехите на своето ръководство, а после обясни, че никой сериозен инвеститор няма да се навие на сделка, ако му се предложат по-малко от 50%. И още - че трябва да се прецизира въпросът за ползването на продуцентските права, тъй като бъдещият купувач ще стане техен собственик, т.е. разпространител на старите ни филми. Евгений Михайлов съобщи за пореден път и компаниите, проявили интерес към "Бояна": израелската "Глобус" и американската "Кодак".
И според директора на Националния филмов център Димитър Дерелиев приватизацията няма алтернатива, но той се опита да укроти неспокойствата около подмяната на предмета на дейност с думите: "Земята в "Бояна" е най-скъпа. Бъдещите собственици не могат да я купят, а само да я ползват за предмета на дейност, т.е. за производство на филми".
В крайна сметка ветераните на българското кино бяха дошли на конференцията, за да разберат как така, след като са прекарали живота си в Студия за игрални филми "Бояна", сега няма да могат да участват в приватизацията - по закон имат право само тези, които са работили най-много преди 14 години. И заплашиха: "Ще протестираме енергично!". Павел Васев обеща да сезира комисиите в парламента, които се занимават с тези въпроси. Борислав Шаралиев, както обикновено, се оказа рупорът на циментираното мислене: "Продаде ли се "Бояна", пиши го бегало българското кино". Стигна дори до спомени за това, какви унижения са търпели Гендов и Борозанов навремето, за да снимат филми, а май забрави да спомене, че и днес положението не е по-розово - дори за ас като Рангел Вълчанов.
Шефът на "София филм" ЕООД Александър Донев също сподели успехите на фирмата. Обяви, че вече се подготвят за приватизация и столичните кина. И още - че в нея ще могат да участват и кинаджии.
Оказа се, че от аниматорите-бунтари срещу ръководството на "Бояна филм" ЕАД на конференцията присъства като че ли само Стоян Дуков. А и постепенно в залата останаха повече кинокритици, отколкото ентусиаст-приватизатори.

Геновева Димитрова