Пловдив '99
Днес се открива Европейският месец на културата, който независимо от каноните на календара ще продължи до 1 август, т. е. повече от два месеца. През това време Пловдив ще бъде в ролята на спътник на Ваймар - градът, обявен за европейската културна столица за 1999 година.
Идеята за концентриране на културни събития в отделни градове на стария континент принадлежи на Мелина Меркури и датира от 1985 г. Като министър на културата артистката е подкрепена и от френския й колега Жак Ланг. Целта е културата да бъде поставена в равностойно положение като интегриращ фактор, наравно с икономиката, технологиите, търговията. Първата европейска културна столица, разбира се, става Атина. "Хубавото на идеите е, че само те могат да се споделят без човек да обеднее." - казва Мишел Сер. Потвърждение на думите му е постепенното "разлистване" на първоначалния замисъл до такава степен, че за 2000-та година се предвижда десет града да бъдат едновременно домакини на гигантския форум.
Преди това обаче е Пловдив'99. В статистика "Месецът" означава: 5000 артисти. 3000 са български, а 2000 идват от 45 страни от цял свят. В цялостната програма ясно се очертават и територии на отделни фестивали. Например: международен оперен и балетен фестивал, фестивал на класическата китара, международен фолклорен фестивал, два кинофестивала... Някои от тях са традиционни за Пловдив, други са заимствани от контекста на столичния културен живот, трети са специално за европейския форум. Програмата "Хамлет 2000" например събира най-известните театрални режисьори в света, които през последните две години са работили върху творението на Шекспир. Една от интерпретациите е на Еймунтас Някрошус. "Европа в кутия" е друга програма, която обхваща художници от досегашните културни столици. Акцията им ще покаже резултатите от една игра с продължения. Програмата "Етнос и музика" се движи по гранични територии в музиката и събира жанрови несъвместимости. И така нататък... Ако продължим с цифрите, в Пловдив се очаква стълпотворение на 250 събития, от които 80 са музикални, 45 театрални, 45 са свързани с изложби и артакции, към всичко това се добавят и кинопанорамите, както и програмите за деца.
Звездите на "Месеца" са Майкъл Наймън - носителят на "Оскар" за филмова музика, "Металика", "Апокалиптика", Горан Брегович и Оркестъра за сватби и погребения, Хана Шигула", Бамбергските симфоници, Букурещката опера, Роберт Стуруа и Петер Щайн... Някои от тях ще чуем и видим и в Салона на изкуствата в НДК и в "Софийски музикални седмици".
За град като Пловдив ауфтактът към този "Месец" е свързан с ремонти на драматичния театър, на градския дом на културата, на Античния театър. Постфактум остава натрупаният опит за организирането на подобни форуми и надеждата оттук някои от проектите да започнат дългото си пътуване по света.
След Пловдив догодина са Авиньон, Берген, Болоня, Брюксел, Хелзинки, Мюнхен, Прага, Рейкявик, Сантяго де Компостела и Краков.

Елена Драгостинова
www.plovdiv99.geo.bg