Международният конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров" в Шумен ще протече между 30 май и 11 юни. В последния ден е заключителният концерт с Шуменския симфоничен оркестър (дир. Станислав Ушев). Първият тур за пианистите започва на 31 май, а последният, третият тур, е на 8 юни. Във всички етапи на състезанието са включени задължителни изпълнения на клавирни пиеси от Владигеров из оп. 46, 53 и 57; в последния тур, който е с шуменския оркестър, освен седем класически и романтични концерта по избор е предвидено задължително изпълнение на I част от третия Владигеров концерт, оп. 31. В програмата на цигуларите също влизат задължителни пиеси на Владигеров из оп. 12, 18 и 21 ("Песен"), а в третия тур освен задължителния Моцартов трети концерт, са включени по избор първите части от концертите на Владигеров (№ 1), Бетховен, Брамс и Чайковски.
Наградният фонд е твърде внушителен и за двете специалности. Първата, втората и третата награда, освен званието "лауреат на конкурса", носят на класиралите се съответно 10 000, 7000 и 5500 германски марки; освен тях се присъждат още три награди с паричен еквивалент от 3000, 2500 и 2000 марки. Журитата по пиано и по цигулка се председателстват съответно от проф. Антон Диков и проф. Минчо Минчев и включват трима български и трима чуждестранни членове. Организатори са Министерството на културата, община Шумен, фондация "Панчо Владигеров" и ДМА "Панчо Владигеров". Освен тях солидна финансова подкрепа са осигурили засега Мобиком, шуменската фирма "Интерконтинентал", фондация "Бъдеще за България", центъра за изкуства "Сорос", програмата "Фар" и някои шуменски фирми.
Интересът към конкурса е голям - регистрирани са 26 пианисти и 28 цигулари, близо половината от които са чужденци от 11 държави. Така това събитие в музикалния ни живот ще отбележи по достойнство 100-годишнината от рождението на своя велик патрон.


K