4 по-малко от 1
4 юни 1999, петък вечер, обзорното политическо предаване на БНТ "Панорама". Интервю на водещия Иван Гарелов с министър-председателя на Република България Иван Костов. Интервюто започва, водещият също: "Как оценявате..." Кадърът е прекъснат, необходим е втори дубъл: "Г-н Костов, как оценявате..." Стрес на журналистиката от директното обръщение; прякото съприкосновение с властта взривява у нея притеснения, които вмъкнатото при поправката уважително "господин", ако не докрай елиминира, поне донякъде тушира. Четвъртата власт за пореден път показва своето страхопочитание и чинопочитание към първата.
Традиционен проблем на българските медии, особено електронните, особено "обществените". Според последното проучване на НСРТ в новинарските емисии на БНТ и БНР правителството е окупирало 64 на сто от времето им, а партията СДС - 32 на сто. Грубата сметка сочи, че управляващите са в центъра на информационното внимание, че властта е безалтернативният главен герой на медийния сюжет. И никак не несправедлив беше отчаяният вопъл на Александър Томов за избирателност в държавните телевизионни и радио студиа; въпреки своя нарцистичен заряд оплакването попадна точно в десятката - журналистиката ухажва властта, журналистиката дори се подмазва на властта и то не толкова по принуда, колкото по условен рефлекс, останал й от едно минало(?), когато тя de facto не беше нищо друго освен най-обикновена ancilla politiae (слугиня на политиката).
В това й качество, прочее, я провидя и някогашният журналист, сега вече мастит политик Асен Агов. Призивът му за покаяние към неправилно мислещите бивши негови колеги издаде без никакви скрупули и задръжки мнението на управляващите за медиите - те трябва да ги следват, не да ги предизвикват, трябва да ги утвърждават, не да се съмняват. Съвсем органично производно от превърналия се в крилата фраза девиз "Телевизията върви след победителите". Четири е винаги по-малко от едно, четвъртата власт е винаги по-долу от първата. Както се казва, всеки да си знае мястото. Обръщай се към мене с "господин" и не забравяй, никога не забравяй, че "господин" е всъщност дума близка, сродна и кажи-речи едназначна с "господар".

Митко Новков