Изложба
Европейски художници,
творили в България

Столичната община и Софийският исторически музей гостуват на Европейския месец на културата - Пловдив 99" с изложба от графики и акварели на европейски творци, живели в България. Благодарение на организаторите от Пловдив и ст.н.с. д-р Петър Митанов изложбата е открита в една от най-красивите къщи на Стария град - Балабановата къща.
Експозицията включва творби от фондовете на Софийския исторически музей. Авторите, всеки с различен творчески натюрел, са творили в края на миналия век до 30-те години на ХХ век. Техните творби обогатяват представата за художествения живот в страната ни по времето, в което младата култура търси своята идентичност. Повечето чужденци, свързали съдбата си с България, я обикват и остават да живеят и работят тук до края на живота си. Творци като Ярослав Вешин участват в изграждането и израстването на Художествената академия и с творчеството си се вписват в общия културен контекст на времето.
Носталгичните акварели на Йосиф Обербауер запечатват с любов един изчезващ свят от стара София; монахинята Мария Луиза се пренася в тайнствения и изпълнен с поезия и драматизъм живот на нашите църкви и манастири; ироничният Георги Канелла ни представя типична жанрова живопис; Биненбаум, авторът на портрети на Стефан Стамболов, е представен с чудесен акварел от лобното място на бившия министър-председател. Един неизвестен автор, като Константин Малш, е запечатал в рисунките си с туш кътчета от страната, свързани с историята ни. Пейтърс, също неизвестен, е представен с рисунка на "Джамията в София", а Йосиф Питер, класикът на графиката - с интериор от църквата "Св.София".
Акварелите на Йосиф Обербауер, рисувал изчезващата едновремешна София, обединяват експозицията.
Учудващо е днес, че тези творци веднага се ориентират в чуждата за тях обстановка и успяват да преценят кои са най-ценните елементи от културата в новата за тях среда - и да ги изобразят. Така произведенията им, съхранили се до наши дни, са и документи на епохата.
Изложбата всъщност показва непознати моменти от културната интеграция на страната ни с Европа - интеграция, започнала още преди Освобождението в такъв европейски град като Пловдив.

Елза Нинова
Франческо Касабов
11 - 19 юни
Пловдив