ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

В рамките на фестивала "Театър в куфар" на 22 юни от 19 часа в зала 3 на НДК ще бъде изнесен спектакълът "Етно цирк" на югославския Театър "Торпедо". Режисьори - Дариян Михайлович и Аня Суша.

На 18 юни е премиерата на Общинския театър "Възраждане" "Ще се върна..." от Ангел Ахрянов. Посветеният на паметта на Владимир Висоцки спектакъл е поставен от Георги Г. Георгиев и Ангел Ахрянов. Участват Татяна Захова и Даниел Цочев.

Театър-Студио "4ХС" представи на 8 юни премиерния си спектакъл "Маргарита и Майстора" - "нашият прочит на Булгаков". Инсценизация - Николай Георгиев, композитор - Румен Бальозов, хореография - Ерол Александър, текст на песните - Антоанета Попова.

На 10 юни в театър "Възраждане" бе премиерата на "Кухненски асансьор" от Харолд Пинтър. Режисьор - Христо Шопов. Участват Христо Шопов и Димитър Босев.

На 15 юни в Дома на киното бе открит Първият международен младежки филмов фестивал "София '99". В прожекцията за откриването бяха включени четири заглавия: "Любовна история" - премиерен анимационен филм на режисьора Владимир Шишков; "Посред бял ден" - израелски късометражен игрален филм ; "Кал" на режисьора Ивайло Симидчиев и "Вятър" - унгарски игрален филм, носител на "Златна палма" в Кан '96 за най-добър късометражен филм. В програмата на фестивала са включени филми от 15 страни. Фестивалът има конкурсен характер и се осъществява под патронажа на зам. министър-председателя на Република България и министър на образованието и науката г-н Веселин Методиев.

В рамките на Европейския месец на културата на 15 юни в Старинен Пловдив - къщата на Ламартин, се състоя празник на младата поезия, организиран от Дома за литература и книга и Пловдивската поетична академия. Обявени бяха и наградите от Националния конкурс за млада поезия.

В Народния театър "Иван Вазов" се състоя галаконцерт, посветен на 200-годишнината от рождението на Пушкин.

Българската академия на науките (Институтът за литература към БАН) и Словашката академия на науките (Институт за световна литература и Институт за словашка литература) са организаторите на проведената в София на 8 и 9 юни международна научна конференция на тема "Езиците на европейската модерност". Изявата е реализирана и с подкрепата на фондация "Отворено общество" - София.

В Кърджали се проведе Вторият балкански фолклорен фестивал с участието на състави от Румъния, Македония, Турция и България.

С подкрепата на австрийското посолство в АТА център за съвременно изкуство в столицата бе открита изложбата "Знаци в зрителното поле" на Ингрид Гайер

Днес от 18 ч. в Американския център - София, е премиерата на филма "Един месец от живота на Евтим Д." - (портрет на един български пенсионер 5 ноември - 5 декември 1998 г.) .Режисьор - Антоний Дончев, оператор - Рали Ралчев, компютърна обработка - "Експрес Медия София", продуцент и антрополог - Асен Барикси. Спонсор на филма е Отделът за развитие на природната и социалната среда - Световната банка - Вашингтон (САЩ).

Концерт с участието на Ярослав Свецени (цигулка) и Марие Синкова (пиано), посветен на 50-годишнината от създаването на Чешкия център, се състоя на 17 юни.