ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

В Салона на изкуствата в НДК на 25 юни: галаконцерт на отличените от IХ национална среща на млади танцьори "Атанас Петров"; концерт на "APOKALYPTICA" (Финландия); Трети концерт от цикъла "Портрети" - Сергей Рахманинов в изпълнение на Анатоли Кръстев - виолончело, и Йовчо Крушев - пиано. На 27 юни - В зала 9 от 18 часа е концертът със съвременна българска музика в изпълнение на Женския хор при дружество "Проф. Васил Арнаудов" - Русе с диригент Драгомир Йосифов и солисти Марио Ангелов и Росен Идеалов. В програмата: творби от Лазар Николов, софийска премиера на "Гората и птиците" от Константин Илиев и предпремиера на кантатата "Happy music" от Стефан Драгостинов. В същия ден - Международен фестивал "Театър в куфар" - "Диалог" - хореография и изпълнение Йоси Юнгман, солист от танцова трупа "Батшева" - Израел, акомпанимент - Борис Сихон. На 30 юни - 25 години фолклорен ансамбъл "Тракия" - концерт. "Детски усмивки" - модерен балет с участието на "Мини Роберта балет", "Роберта балет" и Тинейджър Роберта балет".

На фестивала "Златен витяз" филмът на Андрей Слабаков "Вагнер" спечели наградата за дебют "Андрей Тарковски". През юли ще участва на фестивали в Сеул и Генуа.

Със спектаклите "Тъжните или квартет в черно и бяло" от Боян Иванов и "Плъховете" от Петер Турини Театър "Диалог" отбеляза 10-годишнината от основаването си.

В двора на църквата "Св. св. Константин и Елена" в Стария Пловдив е представена галерия "Солерс" с "Пейзажът". Проектът е на Борис Роканов.

В Националния църковен историко-археологически музей със съдействието на сдружение "Св. Пимен Зографский" бе честван преподобний Паисий Хилендарски - светец-покровител на българските историци.

Излезе от печат книжка 3-4/5-6 на списание "Читалище". Публикувани са материали, посветени на предстоящата 130-годишнина от раждането на списанието, отбелязана е 200-годишнината от рождението на Пушкин, 260-годишнината от рождението на Софроний Врачански, 90-годишнината на Йосиф Петров, поместени са разкази, стихове, както и информации за читалищния живот в страната.

Седмата годишнина на галерия "Александър" бе отбелязана с изложбата "Съвременни художници - нови произведения". Участват Андрей Даниел, Божидар Козарев, Бойко Митков, Валентин Колев, Валентин Старчев, Вихрони Попнеделев, Владимир Пенев, Георги Чапкънов, Димитър Бойков, Димитър Буюклийски, Емил Попов, Иван Димов, Иван Стоилов-Бункера, Калина Тасева, Крум Дамянов, Милко Божков, Нуша Гоева, Петър Чуклев, Пламен Тодоров, Румен Скорчев, Светлин Русев, Станимир Желев, Сули Сеферов и Теофан Сокеров. Изложбата ще продължи до 14 юли.

На 29 юни в Централния военен клуб е концертът-премиера на новия компактдиск на музикална къща "Гега Ню" с изпълнения на кларинетиста Свилен Симеонов. Другият нов СД на същата къща е с изпълнения на Хора на Софийските момчета с диригент Адриана Благоева. В програмата са подбрани произведения от майстори на българската и руската църковна музика. Специално внимание е отделено на монодичните песнопения - авторски и анонимни.