Контемпоретро от Георги Минчев
в компактдиск на Каскавел


Либителят на кратката информация може да остане само на заглавието. Текстът, който следва, уточнява детайлите и пояснява някои от тях.
Този компактдиск "ме запозна" с една фирма, която не бих чувала. Тъй като отдавна вече в звукозаписния бизнес интересните неща се случват по-често в по-малките фирми (те не могат да се облегнат спокойно на стогодишната преднина и обем на продукцията от златните времена на звукозаписа на гигантите), защото именно в тях се раждат много интересни идеи, които се подкрепят и развиват и от самите изпълнители. Фирмата "Каскавел" е швейцарска и в последното издание на каталога "Билефелдер" нейната продукция показва интересен вкус и наличието на "бисери". Например: запис на "Пролетно тайнство" и "Псалм" от Стравински под палката на Игор Маркевич; няколко чудесни регистрации с диригента Ернест Ансерме или; творби на Франк Мартен, по-малко известни и изпълнявани произведения на Онегер като операта "Юдит" или ораторията "Никола от Флу". В този смисъл вглеждането в тази фирма е повече от интересно и това, което е възможно за установяване контакти и за повече информации от нея, ще бъде направено.
"Без коментар" е названието на компактдиска-рецитал на испанския брас-квинтет "Луур Металс". Съставът е с десетгодишна биография вече достатъчно популярен. Очевидно е, че амбицията на изданието е да покаже разножанровата същност на интересите на петимата музиканти: от бароковото "Целомъдрие" (Й. С. Бах), съставът минава през лаконичната, тематично обособена и насочена към традиционната (нео)звучност пиеса "Без коментар" на Юрай Филаш - Словакия; следват две известни имена от различни стъпала на века - Хоакин Турина (1882-1949) и Георги Минчев (1939). Хоакин Турина разчита на испанската Фарука, родена като него в Севилия, за своята "Оргия", която си е чиста фолклорна сюита. С добър слух за възможностите на брас-квинтета тя е обработена от Макси Сантос. Георги Минчев пише кончерто бреве II "Контемпоретро" по поръчка на издателя Жан-Пиер Матез, а испанският брас-състав реализира световната премиера на творбата и нейния пръв запис за компактдиск. Това е най-"чистата" музика от творбите на ХХ век в компактдиска; създадена е с някакво опиянение от звука на браса (в буклета към изданието Минчев определя брасквинтета като "Крал на музикалните ансамбли"). В кончертото много тънко се преплитат формулите на Минчев по отношение на динамиката и ритъма на творбата с по-широкото и разнообразно сонорно дихание на състава. До нея съвсем контрастно по характер и вкус идва "Американска сюита" № 1 от уругваеца Енрике Креспо, в която танцът доминира - регтайм, боса нова, валс, самба и мексикански сон... накрая традиционната джазова пиеса "Just a closer walk" - любима впрочем на канадския брас, и израз на почти към световноизвестните музиканти.
Записът е много хубав и е направен в Испания.

Екатерина Дочева


Вградени
ноти

Spanish brass
"Luur Metalls"
"No comment"
J.S.Bach,
Juraj Filas,
Joaquin Tturina,
Georgi Mintchev,
Enrique Crespo
Cascavell