ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Голямата награда на IV салон на изкуствата, организиран от НДК и фондация "Ценности", бе присъдена на Вера Мутафчиева за приноса й в националната култура и българската книжовност. Специални награди получиха Светлин Русев, проф. Венцислав Николов, Николай Иванов, Георги Тодоров, екипи на БНТ и БНР, както и Фондацията за българска литература, организирала международната писателска среща "Орден на трубадурите".

На 5 юли в Централния дом на архитекта бе открита фотоизложбата "Архитектурата на Финландия", която ще продължи до 19 юли. Изложбата е организирана от Министерството на културата, посолството на Република Финландия и Съюза на архитектите в България. В 38 фотографии се проследява историята на финландската архитектура за периода 1902 - 1995 г. В 13 фотографии са показани архитектурните реализации на известния финландски архитект Алвар Аалто, чиято 100-годишнина бе отбелязана миналата година.

В Полския институт бе открита изложба батика на Мариан Ницевич.

На 9, 12, 14 и 15 юли от 18.30 ч.в Централния дом на архитекта ще се състоят концерти, организирани от дирекция "Камерна музика".

По повод 120-годишнината от учредяването на Министерство на вътрешните работи в музея на МВР бе открита изложба на вещи и документи, свързани с дейността на МВР. Публичното представяне стана възможно след влизането в сила на Закона за достъп до документите на бившата държавна сигурност, приет от XXXVIII Народно събрание от 30 юли 1997 г.

В местността "Карандила" край Сливен се проведе Осмият национален каракачански събор. В продължение на два дни 250 фолклорни групи пресъздаваха бит, култура и обичаи на каракачанския етнос.

Литературен конкурс на тема "Книга", проведен в рамките на Националния фестивал на детската книга в Сливен, определи следните награди: за поезия - I награда (60 000 лв.) - Петър Гаврилов от Добрич, II награда (50 000 лв.) - Христо Банов от Сливен и III награда 40 000 лв.) - Паола Димитрова от Силистра. За проза - I награда (60 000 лв.) - Милена Георгиева от Сливен, II награда (50 000 лв.) - Цветелин Илчев от Силистра и III награда (40 000 лв.) - Станимир Иванов от Силистра. Наградата за цялостно и оригинално представяне в конкурса за рисунка на тема "Любим герой от от детските книги" от 120 000 лв. бе присъдена на Центъра за работа с деца в Търговище. Наградите бяха връчени от Мария Русинова - зам.-министър на културата