Началото се нарича концертът, излъчен по Канал 1 на БНТ на 3 юли.
Христо Йоцов и Борислав Йоцов са големи музиканти, а моментът, в който двете величини се събраха на сцената, бе съвсем точно избран. Концертът им пред софийската публика бе спектакъл от вплетени един в друг и взаимно допълващи се таланти, превърна се в звезден миг и за тях, и за слушателите.
Сигурно най-добрият начин да разкрият многостранната си музикално-творческа същност бе именно тази - да представят произведения, композирани от тях самите, оркестрирани от Христо Йоцов, дирижирани от Борислав Йоцов, интерпретирани също от тях двамата и поднесени в ред, съставен пак от тях. А по света върху подготовката на концерти от такъв ранг работят десетки хора.
Редуващите се композиции на двамата братя звучаха с невероятна енергия и оптимизъм. Музиката им, съчетала оригиналността на мелодиите и богатството на хармониите, бликаше като водопад, овладян от интелекта и пресъздаващ необятността на човешките чувства, преживявания, състояния... Тази музика бе интерпретирана със завидното майсторство на инструменталисти, демонстриращи, че могат да си позволят почти всичко - от впечатляващите техническо съвършенство и бравура, благородство и многообразие на тембри, нюанси и динамика на кларинета на Борислав Йоцов, до неизчерпаемата импровизаторска инвенция върху перкусията на Христо Йоцов.
Цялата програма прозвуча завладяващо, с усещане за вдъхновение на момента, с широка пространственост и богат колорит, благодарение на красивите оркестрации на Христо Йоцов, който бе включил и акустичната китара като солиращ инструмент. Чувственото изпълнение на китариста Шибил Бенев оцвети допълнително цялата картина.
За успеха на концерта допринесоха и eнтусиазираните млади музиканти на Нов симфоничен оркестър, чиято концертмайсторка Евелина Анчева възхищаваше с красивия си тон и изключителен финес в множеството сола.
Борислав Йоцов се изяви като диригент със силно музикантско присъствие. С вдъхновение и въздействие върху залата. А както се полагаше за "играта" и подаването на "роли" по време на цялото "представление" същата тази "роля" поемаше и Христо Йоцов. При изпълнение на биса те приеха и нови "роли". Но всичко това просто си заслужава да се чуе и види!
За щастие концертът бе заснет и излъчен по БНТ. А екипът, под ръководството на режисьора Петър Бакалов, продуцентката Нели Янкова, режисьорът на пулт Людмила Белотеева и тон-режисьора Йордан Томов, с високо професионалната си работа и рядко чуваното качество на звука, допринесе празникът в залата да стане събитие и на малкия екран.

Антонина Бонева