Балетният конкурс
Анастас Петров
Деветата национална среща на млади балетни изпълнители "Анастас Петров" по случай 100 години от рождението му приключи.
Трудно е да си представим професионалната подготовка на младите ни кадри без това събитие, което по същността си представлява национален балетен конкурс. През годините то органично се включи в образователния процес на подрастващите, превръщайки се в стимул и показател за свършената работа от създатели и педагози. И още нещо твърде важно. Уеднаквявайки статута си с този на Варненския конкурс, то е и генерална репетиция за младите преди голямото международно изпитание.
Всяко издание на срещата "Анастас Петров" има своя собствена физиономия. Тя се определя от броя и качеството на състезаващите се. Тази година участниците в младша група бяха 36 души, а в старша само петима. Това утвърждава налагащата се тенденция конкурсът да се превърне във форум предимно за учащи се, а не за практикуващи артисти. Но за сметка на това представителите от провинцията - в случая Русе и Варна, категорично заявиха своето присъствие, давайки да се разбере, че в бъдеще ще бъдат сериозна конкуренция на софиянци.
Погледната в общ план, срещата протече при добро професионално равнище, имайки предвид изключително тежката състезателна програма. Но ако говорим за откритие на ярки индивидуалности, трябва да признаем, че конкурсът отстъпва по сила на бивши свои издания. Изглежда трябва да се примирим с мисълта (говоря за всички конкурси по принцип), че винаги ще има състезатели, към които журито да прояви снизходителност и благосклонност. И други такива, които да изпитват прекалената му строгост. Добре би било също така да не се канят за негови членове педагози, чиито ученици са състезатели. В България има достатъчно безпристрастни специалисти. Почетен председател на журито бе Нина Кираджиева, председател - проф. Петър Луканов.
До 1995 г. творческата среща се провеждаше в родния град на Анастас Петров - Добрич. По финансови причини, в твърде окастрен вид. Преди тя бе разширила територията си с профилите модерна хореография, балетна педагогика, теория и журналистика. Последните две състезания се състояха в София. Но градът на липите не се е отказал от своя конкурс. Лауреатите бяха поканени да изнесат своя галаспектакъл пред гостоприемната публика на Добрич. "За нас е чест да бъдем домакин на такова културно събитие - сподели зам.-кметът Драгомир Сивков. - Не сме се отказали от конкурса, той дава друг облик на града ни, облагодетелства го. С преодоляването на икономическите трудности задължително ще си го върнем тук." Не можем да не благодарим на факторите, които успяха да опазят тази творческа среща. Това е предимно фондация "Международен балетен конкурс Варна" и нейния председател доц. Емил Димитров с помощта на Националния център за музика и танц при Министерството на културата, Националния дворец на културата, сдружение "Общество балет" и община Добрич.
Щастливите победители бяха: Голямата награда "Анастас Петров" се присъди на Анастасия Неделчева и Георги Милев.
Анастасия (педагог Мария Илиева) е съдбовно свързана с този конкурс. Това е третото, най-високо отличие за нея. Преди години, ненавършила още задължителната възраст (15 г.), тя покори публиката с искрящата си артистичност и чар. Днес виждаме красивото момиче със солидна танцова техника и зряло актьорско присъствие. Георги Милев (педагог Бисер Деанов) е несъмнена утрешна звезда на българския балет.
Специалната награда на град Добрич по случай 100 години от рождението на Анастас Петров получи Анна Месечова (педагог Силвия Томова). Впечатлиха ни чистотата и вкусът, които твърде младата изпълнителка демонстрира в интерпретацията си на така трудните класически образци. Наградата на почетния председател на журито г-жа Нина Кираджиева за артистично майсторство взе Мария Ковачева (педагог Мария Илиева). С вдъхновения си, прелестен танц балерината стана любимка на публиката.
В старша възраст-жени Теодора Друмева завоюва първа награда. Йоанна Стоянова - трета награда.
Мъже - първа награда - Армен Артурович. Да запомним това име, надявам се то принадлежи на бъдещ голям български танцьор. Трета награда - Мартин Илиев и Тодор Тодоров.
Младша възраст - момичета: Отличие втора степен - Мария Ковачева и Яна Попова. Отличие трета степен - Магдалена Стоянова и Биляна Георгиева (педагог - Екатерина Чешмеджиева, чудесен успех за варненския балетен клас към СУИ "Добри Христов").
Момчета - отличие първа степен - Александър Александров (педагог Бисер Деанов), удивителен скок напред в развитието на танцьора, несъмнена бъдеща звезда, отличие трета степен - Ивайло Алексиев.
Две поощрения за съвременна хореография (искам да отбележа, че видяхме талантливи и интересни творби на много хореографи, но журито заслужено отличи най-добрите).
Антония Докева за хореографията на "Типично българска музика". Талант, който трябва да бъде подкрепен.
Анна Пампулова за хореографията на "Без покана и сбогом" по музика на Ал Ди Меола - вълнуващо разказана със средствата на модерния танц човешка история. Младата постановчица демонстрира инвенция, зрилост и знания, както и ярък хореографски талант.

Маргарита Михайлова