ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Третият национален конкурс "С песните на Радка Кушлева" е от 16 до 18 юли в Широка лъка. Амбицията на организаторите е да обхванат възможно най-широк кръг от музикално-фолклорни региони в България. Състезанието на името на "Родопския славей", както наричат прочутата народна певица Радка Кушлева (1926 - 1984), събира таланти от цялата страна. Новост тази година е разделът за професионалисти. Журито е под председателството на Кирил Стефанов. Сред членовете са Николай Кауфман, Николай Стойков, Анка Кушлива, Бойка Присадова, Румен Родопски.

Осмият международен фестивал на изкуствата "Славянски базар" във Витебск, Беларус, тази година е от 19 до 26 юли. В него и този път взимат участие творци от почти всички музикални жанрове. Сред българските представители са: Георги Христов като член на журито под председателството на Александра Пахмутова, детският състав "Росна китка" с ръководител Петър Григоров - като участник в програмата на фестивала, и Николай Урумов - като състезател в конкурса за изпълнители. Освен участници от 18 славянски страни, тук пристигат и представители на Франция, Израел и Гърция.

На 16 юли на "Шипка" 6 се открива ретроспективна изложба живопис на Маргарита Милиджийска, която ще продължи до 30 юли.

На 30 юни Драматичният театър в Монтана представи "Втора сряда" от Маргарит Минков - премиерен моноспектакъл с участието на Петър Митев. Сценичен вариант и режисура - Златко Пакович, сценография - Тодор Райков.

Фолклорният ансамбъл "Сидер войвода" ще участва в 17-ия международен музикално-танцов конкурс в Барселона заедно с още 50 фолклорни състава от цял свят. На специална изложба в Барселона ще бъдат подредени и 146 костюма от всички етнографски области на България.

На 14 юли в Пловдив се откри фестивалът "Уудсток - тук и сега", който е в рамките на Европейския месец на културата - Пловдив '99.