Християнско изкуство
в Мирамаре
Избрани образци на християнското изкуство - 31 експоната от фонда на Националния исторически музей ще бъдат подредени в изложбените зали на замъка Мирамаре в Триест - Италия, където на 26 юли се открива голяма международна изложба "Православните християни", посветена на 2000-годишнината от Рождество Христово. За церемонията по откриването е поканена и г-жа Емма Москова - министър на културата.
Организацията "Виладжо Глобале Интернационал", която в последните години е реализирала 34 големи изложби по целия свят, сега е събрала в Мирамаре 200 образци на изкуството от почти всички православни страни.
Избраните експонати от нашата страна - църковна утвар, икони, ръкописи, книги, накити, мощехранителници, рипиди, църковни тъкани, са от периода ХV - ХVIII век.и в някои от тях се долавя влиянието на католицизма и барока върху нашето православно изкуство.
Всичките 31 експоната са уникати и тяхната поява в Мирамаре ще потвърди влиянието и непрекъсвалите връзки между българското християнско изкуство и италиански майстори в периода на турското робство.
Особено ценен експонат е реставрираната митра на охридския епископ, постъпила в Националния исторически музей през 1992 година. Тя е изработена от позлатено сребро и е инкрустрирана със скъпоценни камъни - дело е на венециански майстори от ХVII в.
Посетителите в изложбените зали на Мирамаре ще видят, след 4-годишна реставрация, Сборника с деянията на апостолите от ХIV в. Черепишкото евангелие от 1612 година, чийто обков е неповторима творба на чипровски майстори, също отпътува за Мирамаре. Огромна икона от ХIV век - от едната страна с образа на Божията Майка, а от другата - на Исус Христос (по-късно реставрирана), участвала в литийни шествия, е сред най-ценните наши експонати в Триест. Интересни са кръстът от 1616 г., рипидите от 1594 г., епатрахилът от 1553 г. на Дечанския манастир, мощехранителницата от 1630 г., обшитата преди 300 години със злато кадифена рокля от Чипровци...
Общата застрахователна стойност на отпътувалите 31 уникални творби на нашето изкуство е оценено на 5 млн. долара
Изложбата, която ще продължи 6 месеца, е под патронажа на президента на Република Италия.

Любен Русков