Победа
Войната за човешки права, демокрация и мултиетническо съжителство в Косово приключи. Алиансът сложи край на "хуманитарната катастрофа" и защити "отбранителната си идентичност", залегнала в новата му стратегическа концепция. От месец вече ден след ден Косово се освобождава от сърби, цигани и друга измет, начело на временното правителство на бъдещата република Косова е заслужилият демократ Хашим Тачи, в първичната си свежест засия поредната етническа държава на Балканите и целокупният албански народец ликува. Войници от Кейфор ескортират до новата граница измитащите се, за да гарантират личната им безопасност. От 200 хиляди сърби не останаха 20 хиляди, от 150 хиляди роми има още 50 хиляди с нулева тенденция.
Когато югославски войници ескортираха до границата косовски албанци, ставаше дума за депортация и етническо чистене. Сърбите и циганите обаче сега доброволно опразват Косово било поради гузната си съвест, било под въздействието на белградската пропаганда; и на всичко отгоре, за разлика от косовските албанци, сами преди това в изблик на безсилна злоба палят къщите си. В демагогията си Белград говори за погром над косовските сърби, но веднага му навират под носа поредния масов гроб в Косово. А ромските лидери Драголюб Ачкович от опозиционната югославска Конгресна партия, царят на македонските роми Амди Байрам, че и Курт Хол от германския съюз на ромите проглушиха на арменския поп ушите с вайкането си за съдбата на косовските цигани, която от годините на итало-германската окупация не била по-трагична. При това вече колко пъти Кейфор ще обяснява на тези колаборационисти на сръбския агресор, че е в състояние само да протоколира палежите и да ескортира измитащите се до границата, защото не му стигат войниците за другите далеч по-важни задачи в Косово. Затова никой не ще да ни гощава всяка вечер по телевизията с кервани от немощни сръбски бабички и разплакани циганчета. Да ги е виждал някой?
Междувременно научихме, че Ню Йорк Таймс поизбързал с информацията си от 25 юни за многократните криминални убийства на президент-премиера Хашим Тачи с партизанското име Змията. Американският президент Бил Клинтън дори лично допълни, че не разполагал с никакви доказателства за някакъв наркотрафик от страна на АОК, така че шведската, норвежката, швейцарската и италианската наркополиции могат спокойно да си архивират противните твърдения, с които досаждаха на Интерпол и други инстанции. Безотговорно избърза и Международният червен кръст с предупреждението си, че най-голямата опасност за населението били двайсетината хиляди касетъчни минибомбички, поръсени от НАТО по косовските гори и ливади и избухващи при първо докосване. Наричаме ги просто "боеприпаси", убили досега за срам на сръбския агресор към 200 косовари и две британски гурки. Ала победата още не е пълна, констатира идеологът на АОК Сейди Весели и обяснява защо: Предстои още неизбежното присъединяване към Косово и Албания на населените с албанци части от Черна Гора и Македония, тези две изкуствени творения на покойния Тито. Македонците - това са просто българи или сърби - информира Сейди Весели от страниците на нидерландския "Де Фолкскрант". При това не става дума за някаква Велика Албания, а просто за Обединена Албания, уточнява партизанският герой и като светъл пример посочва обединението на Германия. Иди му възразявай. А от страниците на също нидерландския "Ханделсблад" с непринудена откровеност говорителят на АОК Якуп Красничи обещава втора партизанска война, ако това изисква националната идея.
Някой на Балканите след войните в началото на века беше казал, че всяка война само влошава проблема, който претендира да разреши, като към стария проблем добавя поне три нови. В края на века тази констатация ще да е достигнала и до Брюксел, или може-би още не. Или пък тъкмо това ще да е била целта на цялото мероприятие.

Жерминал Чивиков