Нели Димитрова, дипломант по кинознание и драматургия в НАТФИЗ:

Позволявам си да нарека Павлина Иванова мъдрото дете на фестивала, защото във филма си "Моите..." от края на I курс, показан на фестивала, тя формулира философска конкретност, каквато може да се открие у малцина наши режисьори, при това в зрелите им творби. И наградите, които спечели, не са поощрение, а реална оценка. Павлина разказва за една жена, която обича много мъже, консумира много мъже, използва много мъже. За жена, която дори превръща във фетиш отпечатъците от техните стъпала. За жена, която прави опит за промяна, защото доброто и достойно общество започва гневно да крещи: "Марш! Ти си срам и позор!". За жена, която преодолява страха от изолацията и отново започва да обича и консумира много мъже. И всичко това - само в три епизода.
Първи: Колко дълго човек може да бъде подвластен на желанията си? - Докато му попречат.
Втори: Колко дълго човек може да обслужва чуждия морал? - Докато открие своя.
Трети: Колко дълго човек може да живее низвергнат? - докато иска, стига да вярва в себе си.
С чувство за хумор и дори лека ирония, филмът удря плесница на лицемерния свят, в който живеем, и афишира правото на всеки свободно да определя приоритетите в ценностната си система. Наивитетът във формата на кинематографичния
разказ (детайли на крака и ръце, чрез чиито действия става ясно цялата история) още повече подсилва искреността на идейната концепция. Едно дете по свой начин ни учи да бъдем откровени пред себе си, за да можем да бъдем откровени и честни пред другите, независимо какво правим - стига да не вредим пряко и болезнено. Много са филмовите примери, в които система, общество, конюнктура успяват да асимилират за собствена полза духа на отделната личност. Тук е точно обратното. И слава Богу! Иначе нямаше да сме свидетели на бунтарския ентусиазъм и енергия, които бликат от филма. И от Павлина! Иначе щяхме да наблюдаваме (за кой ли път) как послушното дете на своите родители представя на света техните проблеми и по инерция потъва в тях.
С "Моите" Павлина Иванова направи стъпка към подобряване имиджа на "Нашето"... кино. На добър час!


I международен
младежки
филмов
фестивал
София '99