Веско Пантелеев ЕшкеназиТова е музикално събитие! Веско Пантелеев Ешкенази е бил избран след конкурс за концертмайстор на холандския Концертгебау, един от най-реномираните оркестри в света, един от десятката в света. Този, направо летящ старт в кариерата на младия музикант не идва случайно. Освен че беше първи концертмайстор на Холандския симфоничен оркестър през последните три години, той е познат в Амстердам и със струнното трио “Соларе”, което е създал и ръководи вече пет години, както и с рециталите си с Людмил Ангелов там и в Европа. Впрочем, оценявайки заслугите на “чужденеца”, Холандската фондация за инструменталисти предостави на Веско Ешкенази цигулка “Жан Батист Вийом” от 1861 г. (А помните ли как преди десетина-дванайсет години на един концерт в НДК Емил Чакъров “извади” накуп няколко деца-чудо - Мила Георгиева, Светлин Русев, Веско Пантелеев, Велика Цонкова... Сега децата-чудо пораснаха и някои от тях направиха завидна кариера.)
Званието концертмайстор е много повече от спечелване на конкурс с младежка виртуозност. То е музикантски знак. И искам да припомня, че още един великолепен български цигулар, Елмира Дърварова, стана преди години първата жена, спечелила конкурс за концертмайстор на голям симфоничен оркестър в Америка и първата жена-концертмайстор в историята на нюйоркската Метрополитен опера!
- Имаше шест души, поканени да свирят на конкурса - каза по телефона от Амстердам Веско Ешкенази. - Аз самият имам малко информация колко цигулари и кои са се явили, защото организаторите го държаха в тайна, за да не се чувстват наранени хората след съответния избор. На първия тур свирих с акомпанимент на пиано два концерта - Моцарт, Петия, и Брамс, както и няколко по-големи сола от “Шехерозада”, от “Животът на героя” и др. Вторият тур беше свирене в самия оркестър. На мен ми се падна седмицата в края на сезона на Корцертгебау - от 28 юни до 4 юли. Свирих с много добър диригент, Ленард Сладкин, той е шеф диригент на Вашингтон симфони оркестра. Беше много приятно, даже единият от концертите се състоя в парка в Амстердам, предаваше се по телевизията директно. След това взеха много бързо решение и на следващия ми се обадиха с тази много приятна новина.
Като концертмайстор и солист Веско Ешкенази ще има шанса да свири под палката на диригенти като Хайтинг, Мазур, Джулини и, разбира се, с Рикардо Шаи, който от 10 години е генерал мюзик директор на Концертгебау.
За съжаление, последният концерт на този талантлив наш музикант в София беше през 1994 г. Оттогава той не може да се прибере у нас - за да не го вземат войник. Защото защитата на родината без точно този редник ще пропадне. Аналогичен е случаят с другия ни известен цигулар в странство и връстник на Веско Ешкенази - Васко Василев, за когото и Ванеса Мей говореше от подиума, но тези, които трябваше да чуят, си ходят на ушите (или на фуражките?).

Екатерина Чамурлийска