Събори - двойници?
От 12 до 15 август за 4-ти път в Копривщица ще се проведе народен събор, именуван "Дни за фолклор", организиран от фондация "Копривщица", подпомогнат от фондация "Отворено общество", символично финансиран с 300 хиляди стари лева от Министерството на културата и подкрепен от община Копривщица. Поканените и доброволците ще представят в Копривщица не само "български традиционен фолклор", но и уменията на 5 "чужди" състава от страната - ромски, арменски, еврейски, турски и един помашки (как само звучи последният?...).
Огласената новост изглежда раздразни някои блюстители на чистите народностни извори, още повече, че се получи и едно "малко" объркване или подхлъзване около летоброенето на копривщенските събори.
Организаторите на сегашния - преснопоявил се Четвърти събор искат да продължат и разширят традицията на онзи - стародавния, националния, традиционния, провеждан през 5 години, редът на който идва през 2000-та година. Днешните ентусиасти се "вмъкват" в промеждутъка от няколко години, за да поддържат "народностния пламък" и благородните си амбиции...
Нека да припомним, че Първият национален събор за народно творчество е проведен в Копривщица от 12 до 15 август 1965 г. и е открит от тогавашния председател на Комитета по култура и изкуство д-р Петър Вутов. Поляните на "Войводенец" са били огласени и от изпълнения на турски самодейни колективи, нещо нечувано за по-следващите му издания.
На последния - Седмият национален събор на българското народно творчество, който бе проведен от 11 до 13 август 1995 г., се представяше само кристалната българска народностна традиция, демонстрирана от над 8 хиляди участника.
В статута на събора бе записано, че "в него могат да се изявяват певци, свирачи, танцьори..., които изпълняват български традиционен фолклор..."
Замисленият за 2000-та година Осми национален събор за народно творчество, който ще се организира от Министерството на културата, може би ще се върне към традицията на първия, поне в официалното си название - дали не е случайно, но е "изпуснато" определението "български". Така поне е записано в предложението на проф. Кирил Стефанов, който е и председател на фондацията "Любителско творчество и фолклор". Подготовката, разбира се, на "Събор-2000", освен от Министерството на културата, би трябвало да се поеме и от споменатата фондация, наред с още много институции...
Съборът, като предварителен замисъл, ще е под патронажа на президента на Републиката г-н Петър Стоянов. Но всичко това ще стане през следващата - 2000 година.
Сега, през месец август, в Копривщица се събират изпълнители, които ще бъдат участници в Четвъртия събор "Дни за фолклор", който е с по-отворена програма.
Кой знае, може би този модел ще се окаже по-пробивен и по-гъвкав.
Никак няма да е чудно, ако видим същите фондации като съорганизатори заедно с Министерството на културата и на следващия - Осми национален събор за народно творчество. Като мотиви при организирането на подобни събори, патриотични и естетически, не трябва да изключваме финансовите надежди и блянове на организаторите.

Любен Русков