Какво още има
да става в Косово
Зад самоделната бариера стои часови, а зад табелка "военен терен" двайсет цеви се вдигат във въздуха. В тихото предградие на Прищина ехти команда и изщтракват затворите на двайсет автомата. Почетен караул на АОК тренира даването на салют - било за почетни гости, било за почетно погребение. В една от големите жилищни кооперации зад бариерата е разположил щаба си Рустем Мустафа, известен по време на войната като комендант Реми. Влизат и излизат въоръжени униформени бойци на АОК, а пред вратата няколко посетители чакат да бъдат приети. Рустем Мустафа, комендант на региона Прищина и член на генералния щаб на АОК, посреща гости. Хора, идващи за услуга, представители на КФОР или стари верни другари като адютанта му комендант Лека. По външност бизнесмен, само тежкокалибреният пистолет под сакото на Лека издава принадлежността му към АОК.
Събота е, или ден "К плюс 40", според жаргона на НАТО. "Плюс 40" ще рече, че са изтекли 40 от 90-те дни, които НАТО отпусна на АОК за саморазпускането й. След изтичането на тези 90 дни, сиреч на 19 септември, АОК трябва да е прекратила съществуването си. На този ден последният войник на АОК трябва да е предал последното оръжие и последната униформа, от този ден всякакви военни зони ще принадлежат на миналото. Ще е забранено дори да се носят открито емблемите на АОК. Така предвиждат плановете. В канцеларията на комендант Рустем Мустафа обаче нищо не подсказва, че АОК се готви за саморазпускане. Напротив. Новобранците от почетния караул са съвсем млади момчета, спретнати в униформи, нови-новенички като автоматите им. "Не, за разпускане на АОК и дума не може да става - потвърждава комендант Мустафа, и допълва: Цялата ни командна структура остава непокътната. Нямаме планове за някакви краткосрочни промени в това отношение. Не е вярно освен това, че сме предали оръжието си. Ние само сме го прибрали в складове, нещо нормално в практиката на всяка национална армия в мирно време." След това се обляга назад и подчертава: "Ние градим нова армия. АОК в момента под пълна пара навлезе във фаза на реорганизация. И това не е всичко. Освен армия идва и полиция, идва и национална гвардия, идва и тайна служба. И четирите институции се намират под единно командване." "Под командването на генералния щаб на АОК ли?" - питам коменданта. Мустафа кимва потвърдително.
"Не - отрича твърдо Майор Йоостен, говорител на Кейфор в Прищина, АОК престава да съществува, този въпрос е кристално ясен. От 19 септември в Косово няма да съществуват нито армия, нито тайна полиция, нито национална гвардия. Ще съществува единствено ООН като администратор на провинцията до провеждането на изборите, ще съществува КФОР като гарант на мира, ще има и полицейска сила за поддържане на реда на местно ниво. В Прищина междувременно пристигнаха американски полицаи, за да обучават косовския полицейски корпус. Този корпус ще бъде изграждан под контрола на ООН и ОССЕ. Шест киляди косовари досега са се записали и тези дни ще бъдат подложени на проверка от ОССЕ." Кандидатите са внесли лични молби, подчертава Йоостен, но признава, че много от тези кандидати са воювали в редиците на АОК. Ала не АОК ги е изпратила. АОК ще престане да съществува, повтаря Йоостен за пореден път, и отново подчертава: "За КФОР целият въпрос е кристално ясен".
Ала докато "комендант Реми" подготвя сформирането на новата армия, другаде подбрана група АОК-овци получава специално обучение. Това ще са членовете на новата национална гвардия на Косово. Корпус, който според КФОР не съществувал. Още не. Йоостен допълва: "АОК наистина внесе молба за сформирането на национална гвардия. Далеч не е сигурно обаче, че ще има такава. Решението трябва да вземе ООН. АОК има предвид нещо като американската "National Guard". Съмнявам се, че ООН ще разреши това, защото това би означавало тази гвардия да е въоръжена."
Един от членовете на новата национална гвардия ми показва служебната си карта с надпис "Garde Combetore e Kosoves" под командването на Сулейман Сулеми, по-известен като "комендант Султан", до неотдавна главнокомандващ АОК. Обучавали се осем часа на ден, пет дни седмично, и освен това вече получавали и заплата - разказва албанецът. А знае ли КФОР за съществуването на тази гвардия? Естествено - казва. И когато имат проблеми с албанците - нас викат!
КФОР твърди, че нищо не знае. Полковник Ходжс, говорителят на британския контингент към КФОР, отрича да е чувал за такава гвардия. След няколко по-настоятелни въпроса с облекчение ме отпраща: "Идете в КФОР при Йоост, това е тяхна работа!" Той пък ме отпраща към ООН, която още не била взела решение по въпроса. Докато КФОР се прикрива зад формулата "К плюс 90", за комендант "Реми" и за гвардейците съществуването на националната гвардия е толкова неоспорим факт, колкото и съществуването на АОК. Гвардеецът, по време на войната командир на част от АОК, казва: "Това е нашият дом. Рискувахме живота си, за да го защитаваме. Натовските войски тогава ги нямаше, те дойдоха едва когато сърбите се изтеглиха. Следователно наше право е да решаваме какво ще става тук. Ако след два месеца Кейфор каже: вие бяхте дотук, отсега нататък не съществува вече АОК, национална гвардия, нищо, тогава грешката ще е тяхна. Тогава пак ще си изградим армия и ще воюваме срещу КФОР. Нашите хора не са загинали, за да се завърнат отново сърбите. Стигне ли се дотам, ще нападаме всички. И на първо място руснаците."
За АОК руснаците поначало са на сръбска страна и това подозрение руснаците потвърдиха в събота. Руски войници арестуваха Агим Чеку, днешният главнокомандващ на АОК, и го затвориха в една руска база, откъдето го освободиха едва след намесата на главната квартира на КФОР. За КФОР случилото се е дребен инцидент, който не помрачава медения му месец с АОК. АОК, която все още е въоръжена и която междувременно навсякъде в Косово сложи ръка на местната управа; по този начин тя има решаващо влияние върху почти целия живот в Косово. КФОР се примирява и с този факт, дори като че ли вижда в това известен комфорт. Както лаконично се произнася Йоостен, "ние работим с хора, имащи влияние, само така може да се свърши нещо." Със същото безгрижие КФОР толерира АОК на всички равнища, което само укрепва самоувереността, с която АОК подхожда към плановете си. От всичко това вече никак не е така кристално ясно, какво всъщност ще има да става след "К плюс 90".

Мишел Маасв. "Де Фолкскрант",
Холандия