Аполония ще събере за петнадесета есен своята публика на традиционните празници на изкуствата в Созопол от 1 до 10 септември. На обичайните места - читалище "Отец Паисий", Военноморския клуб, амфитеатъра "Аполония", църквата "Св. св. Кирил и Методий" и Художествената галерия всеки ден жителите и гостите на града ще могат да видят едни от най-добрите прояви през изтеклия културен сезон в София и страната в областта на всички изкуства. "Квартет" на Театрална работилница "Сфумато", режисьор Явор Гърдев, "Епични времена" на ДТ "Константин Величков, режисьор Петринел Гочев, "Самият човек" - моноспектакъл на Мариус Куркински са част от театралния афиш на "Аполония", който съдържа по две представление на ден. Музикалните пристрастия на директора на фестивала проф. Димо Димов си личат и провокират меломаните. Млади български музиканти, учещи и специализиращи в чужбина, ще бъдат специални гости на празника. Центърът за съвременно изкуство "Ата" е подготвил видеоарт, фотосеанси, инсталиции на известни свои "протежета" и дебютиращи млади авангардисти. Джазмени ще кефят под открито небе аполонци. Йълдъз Ибрахимова, Теодоси Спасов, Камелия Тодорова и... вижте програмата.
И тази есен на Аполония ще има честване на юбилейна дата. Корифеят на българската литература Йордан Радичков през октомври ще навърши 70 години, повод, достатъчно актуален за всички, които са потъвали в невероятния му творчески свят. Новата му книга "Автострадата" тук ще има своята премиера. Издателство "Балкани" ще представи съвместната книга на Блага Димитрова и Йордан Василев "Крайпътна среща", посветена на Елисавета Багряна.
С концертно четене на неизпълняваната досега пиеса на Гьоте "Стела" ще се отбележи 250-годишнината на именития немец, а Тодор Колев ще представи новата си книга "Варненското софиянче", френският посланик ще свири Бах, за първи път пред публика ще се завърти лентата на новия филм на Иван Черкелов "Стъклени топчета".

Маргарита Гочева