В брой 21 на списание "Летература" ("Lettre Internationale") има истински текстуален хит: антропологичният репортаж на Петър Кръстев "Женопознание за начинаещи (Турция)". Текстът завършва с думите: "...вместо на търсената жена отново налетях на мъжките фантасмагории". На тях налита и Алфонсо Лигинс в "Лъст", докато изследва и изживява изиграването на жената като културно клише в транссексуалните банкогски кабарета. Плуването в мъжки фантасмагории е обезопасено с откъс от "Собствена стая" на Вирджиния Улф и с текстове по повод 50-годишнината на "Вторият пол" на Симон дьо Бовоар.
Новият брой започва с откъс от авторския каталог на Юлия Кръстева за нейната изложба "Главни видения" в Лувъра. Заедно с него в рубриката "С вперен поглед" са разказът "Третият" на Георги Господинов, "Стратегии на воайора като автор" от Рени Йотова; и "Извърнатият поглед в следреволюционното иранско кино" от Хамид Нафиси.
"Литературата на злото си свърши работата. Онтологичният пазар на злото е преситен, чернилката е изпълнила чашата догори. И сега?", пита Виктор Ерофеев в анализа си на съвременната руска литература.
"Летература" предлага и поезия от Роланд Флинт, Майкъл Браун, Янис Кондос и Георги Пашов. Визуалният текст в списанието е изграден от работите на художниците Димитрина Севова, Стефан Божков и Венцислав Занков (който присъства и с иронично автоинтервю), а самите художници са представени от Мария Василева.

Б.Б.