The Jazz -
начин на употреба

На десетата година от прехода разпространените модели на българските джаз срещи постепенно започнаха да избледняват и да се превръщат в сладки спомени. Великденските страсти в сопотския Балкан са вече история, а Младежката джаз-сцена в Пловдив, Джаз форумът в Русе и Диксиленд парадът в Габрово все по-трудно регистрират своите издания, притиснати от непреодолими проблеми. Софийската джаз среща пък отдавна се е превърнала в "Jazz Fall", който вероятно ще трябва да преболедува синдрома на българското раздвоение. На този фон новите джаз фестивали избуяха в пустеещото лятно време, опитвайки се да се включат в интензивното движение на джазови потоци по цялото протежение на европейския континент.
Варна и Банско. Два големи международни фестивала в една седмица - от 6 до 8 август на море, а от 8 до 13 - на планина. Елементарният въпрос за координацията няма смисъл да бъде поставен, защото организаторите не се познават, а и нямат намерение да си ходят на гости. Само най-запалените почитатели се тюхкат, защото няма как да бъдат на двете места едновременно. Но едва ли някой би им обърнал внимание - броят се на пръсти. Лошото е, че БНТ избра само единия и пропусна да регистрира уникални музикални проекти, макар че точно нейните екипи трябва да са на много повече от две места едновременно.
Варна и Банско. Двете крайни възможности за организиране на джазов фестивал на прага на новия век. Първият - приел рисковете на експеримента, търсещ новите тенденции и предизвикващ специални проекти, които могат да се чуят единствено там. Вторият - заложил на традицията и популярността, в опита си да се превърне в туристическа атракция. В единия случай - отбрана публика, която на осмата година вече ясно се обособява като общност от съмишленици; в другия - площадно множество, въодушевено от възможността да види отблизо лицата от публичното пространство. И двата имат бъдеще и ако не попаднат в някоя от дебнещите черни дупки, могат да принесат полза за обогатяването на музикалния дух по нашите земи. Банско все пак трябва да израсте първите си седем години, докато Варна навлиза в непредвидимото време след първото десетилетие. Ние, изкушените от свободната музика, наречена джаз, очакваме с нетърпение следващите лета.

Йордан Рупчев


На един дъх
Варна - 6-8 август
Фестивален комплекс

Борислав Ясенов квартет
"We Three"(Австрия)
Т.Спасов/А.Вапиров/Ст.Янкулов
М.Рислер/В.Кластрие
(Германия/Франция)
Наима/Германия
С.Манукян - "Sound to Spirit"(Русия)
Т.Спасов/Раби Абу Халил/Глен Велес
Н.Иванов/Ш.Сабо/Б.Майор
(България, Унгария)
"Славянска мистерия" -
проект на А.Вапиров с участието
на "Мистерия на българските гласове"Банско - 8-13 август
Градски площад

"Акустична версия"
Йълдъз Ибрахимова квинтет
Скот Хемилтън квартет (САЩ)
"We Three" (Австрия)
Нанси Кинг(САЩ)
"Snow White Quartet"(Франция)
Милчо Левиев и приятели
квартет "Джорду", "Инфинити"
Васил Петров пее Джордж Гершуин
Т.Шукалски/А.Дудкиевич/Г.Дончев/Хр.Йоцов
"Христо Йоцов квартет", "Зона Це"
100 години Д.Елингтън - Л.Георгиев/Ст.Оникян/В.Петров
"Барок и джаз" - С.Щерев/А.Дончев
"Addi Munster's Old Merry Tale
Jazzband" (Германия)
група "Акага"