Хабанерас и хор Алилуя
"Хабанера" е испанска дума и първоначалното й значение е вид креолски танц. В буквален превод означава хаванчанка - жителка на кубинската столица.
Хор "Алилуя" е първият български частен хор, основан през 1991 г. от Стоян Бабеков, музиковед, композитор, диригент. Хорът изпълнява главно българска източноправославна музика.
Староеврейската дума "алилуя" се превежда като "Хвалете Господа". Според маестро Бабеков, на практика това значи "да хвалим доброто, да хвалим любовта, да бъдем по-добри".
Този хор бе поканен да участва в четиридесет и петото издание на Международния конкурс за хабанери и полифония в Торревиеха, курортен средиземноморски център в Южна Испания. Градът е в близост до най-големите естествени солници в Европа.
След Христофор Колумб, голяма част от мъжкото население на този район се препитава с износа на сол за Новия свят. Пътуването отвъд океана е продължително и трудно, корабите с платна са истинско изпитание за тръгналите да осигуряват прехраната на семействата си чрез солта. А на отсрещния бряг са екзотичните хаванчанки. Любовта е солта на живота и най-изконното човешко чувство. Новата любов и същевременно дългът да се върнеш у дома стават дилема и съдба за много испанци и хаванчанки. И от болката се раждай поезия и музика: носталгични, дълбока... С мелодиите на хабанерата майките приспиват рожбите си. И така, съвсем естествено, "хабанерата" създава своя вечен дом в Торревиеха - град на слънцето и морето, на солта и любовта.
В тазгодишния конкурс за хабанери и полифония участваха 27 хора от 15 страни. България бе представена за първи път от хор "Алилуя" и "завоюва испанската публика", както цитира местният вестник "Ла вердад". Публиката аплодираше, възхитена от качеството на българските гласове, от чувството, вложено в изпълнението на песните, и превъзходното произношение на испански език. Нестихващи аплодисменти предизвика изпълнението на българската песен "Една коза имам", композиция на Стоян Бабеков.
След българското участие г-н Бабеков и хористите бяха буквално атакувани от местната преса, радио и телевизия и публиката. Диригентите от Италия, Турция, Полша, Куба, Уругвай се надпреварваха да поздравят колегата си и певците с блестящото представяне. Испанските журналисти изразиха възхищението си и високата си оценка по време на интервютата. За тях бе чудно как само 16 души (9 жени и 7 мъже) огласиха простора на някогашния "Харман на солта", като че ли пееха 30-40 души. ("Харманът на солта" е откритият театър, където се провеждаха концертите.)
Хор "Алилуя" отново е поканен да участва в конкурса през 2000 година. Той изнесе и концерт от български източноправославни песнопения в църквата "Благовещение" в "Ла Алдайа", квартал на Валенсия, преминал при изключителен интерес от страна на испанската публика.

Мария Кирова