ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

IASPM - Международната асоциация за изучаване на популярната музика постави в центъра на своята десета конференция темата "Променящи се звуци: нови насоки и конфигурации в популярната музика". Конференцията се състоя в Сидни, Австралия. Традиционно провежданата в нейнете рамки отчетно-изборна генерална асамблея избра в състава на новия петчленен изпълнителен комитет д-р Клер Леви, старши научен сътрудник в Института за изкуствознание при БАН, дългогодишен член на асоциацията. В новото ръководство участват и учени от САЩ, Великобритания и Германия.

Студенти от седем балкански театрални училища (Албания, България, Гърция, Румъния и Югославия) представиха на 12 септември своя съвместна копродукция, подготвена за десет дни в София. Копродукцията е сред проявите, включени в рамките на проекта на НАТФИЗ "Кр. Сарафов" "Мостът - Мрежа на балканските театрални училища" - продължение на първата среща на балканските театрални училища, на която Академията беше инициатор и домакин през 1997 г., и на втората среща в Тирана през 1998 г. През ноември т. г. предстои трета подобна среща, която ще бъде в Солун и на която ще бъде международната премиера на показаната в София студентска копродукция. Проектът се осъществява със съдействието на швейцарската фондация "Про Хелвеция" и на театралните училища от региона.

Диего Еспозито - професор в Миланската академия, гостува на Галерия XXL. В продължение на една седмица той проведе майсторски клас. Резултатите ще бъдат представени в галерията днес, 17 септември, от 18.30 часа.

Музикална къща "Гега Ню" издаде компактдиск, представящ един от световно признатите съвременни български композитори - Георги Минчев. В програмата са включени творби на композитора от 90-те години: "Сенти Метъл" - Концерт за виолончело и оркестър и Концертна сюита по балета "Фаренхайт 451". Изпълнението е на виолончелиста Михаел Мюлер и на Симфоничния оркестър на Холандското радио под диригентството на Миша Хамел и на Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Милен Начев.

От 5 до 10 октомври в Националния дворец на културата ще се проведе Европейска филателна изложба "България '99", посветена на 120-годишнината на българските съобщения и пощенски марки. Ще бъдат представен колекции на Нейно Величество Елизабет II, кралица на Великобритания и Северна Ирландия, на Негово Височество Рение III, принц на Монако. Ще бъдат показани и най-добрите експонати в света с български пощенски марки на Моше Шмуели от Израел, фрагменти от сбирките на най-известните български филателисти Васил Караиванов (София) и д-р Теодор Попов (Русе), както и експонати на пощенски администрации и музеи. Специално място ще бъде отделено за най-скъпите марки в света: "Червения" и "Син Мавриций", за проектите на марки от Стефан Кънчев, за класьорите с марки на оперния певец Борис Христов. В дните на изложбата ще се пусне в продажба и първият в България цветен каталог на българските пощенски марки от 1879 година до наши дни.

В Националната художествена галерия бе открита изложба на големия български художник проф. Никола Маринов по случай 120-годишнината от рождението му. Експозицията, организирана съвместно с Художествената галерия в Търговище - родният град на художника - съдържа най-хубавото от живописта в акварел и маслени бои и малко познати и непоказвани досега творби на художника.

В галерията на "Шипка" 6 - СБХ бе открита изложба на Дечко Узунов (обявен от ЮНЕСКО за световноизвестна личност на 1999 година) по случай 100-годишнината от рождението му. Изложбата, организирана от Съюза на българските художници, Столичната община и Ателие-галерия "Дечко Узунов", обхваща голям брой произведения, маслени творби, акварели, творби в смесена техника, рисунки с молив, туш и др.

В Централния дом на архитекта на 15 септември бе открита изложбата "Творческият път на архитектите Златка Кирова и Никола Мушанов", която ще продължи до 29 септември.

В Централния дом на архитекта бе открита изложбата-конкурс "За архитектурни проекти. Национален преглед на българската архитектура '99", на която бяха връчени и награди. Изложбата ще продължи до 8 октомври.