Слон - така вече се нарича частната куклена трупа, станала популярна през десетте години на съществуването си като Малък куклен театър. Мирослав Цветанов - Миро, Роза Николова и Диляна Цонова през тези десет години направиха много спектакли, които с успех играха у нас и в повечето европейски страни. Играха и отвъд океана - в Мексико и САЩ.
На 18 септември т.г. от 11 часа те ще честват своя юбилей със спектакъла "Котаракът с чизми". От тази дата всяка събота и неделя от 11 часа в кино БИАД те ще играят спектаклите от своя афиш: "Мечо Пух", "Котаракът с чизми", "Честит рожден ден", "Зимна приказка" и най-новия "Свинарят".
За юбилея излезе на немски книгата на Мирослав Цветанов - Миро "Алхимия на кукления театър" (Miro, "Allchemie des Puppentheaters", превод - Венета Янкова) в издание на фондация "Златно ключе". Същата, която през 1997 година издаде книгата на български.
Малък куклен театър "Слон" е един от немногото примери, че малка частна театрална трупа може да съществува, при това печелейки признание и у нас и в чужбина, ако работи добре, с въображение, а не се отдава само на жални вайкания.

Н.В.