Сезон 1999-2000 в Държавния музикален театър се очертава като особен, общо взето, в две направления. Първо, театърът ще играе в София само малко повече (120 представления) отколкото в чужбина (84 представления) - Германия, Австрия, немски говоряща Швейцария и Холандия. (Там ще се играят "Цигански барон", "Веселата вдовица" и две галапрограми, на Й.Щраус и на Роберт Шолц.) Комбинирането на двете производства изисква съставянето на сложноват план, над който ръководството на театъра работи вече втори месец. "Чужбинският" сезон започва съвсем скоро - в третата десетдневка на септември, а софийският - на 8 октомври с премиера на специално поръчаната от театъра творба за деца "Д-р Охболи и неговите приятели" (автор на музиката и либретото е Александър Йосифов).
Втората особеност на новия сезон е категоричният завой на Държавния музикален театър към съвременния мюзикъл и значителното намаляване на заглавия от класическата оперета, при което последните - доколкото ще ги има в програмата - ще бъдат поставяни в нова музикална естетика и стилистика. (Светозар Донев: "За да има единство в облика ни!") Намерението е в театъра наистина да влезе масово младежката публика, което се видя, че е възможно при постановката на "Хелоу, Доли" и "Кабаре".
Атаката в мишената на съвременния мюзикъл марка Ендрю Лойд Уебър започва с поставянето на първия мюзикъл на Уебър "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха", игран на Бродуей в продължение на 12 години. Библейският сюжет за единадесетия син на Яков е пресъздаден в съвременен план, засягащ взаимоотношенията евреи - араби (според Библията - братовчеди по родов произход). Постановката ще е на директора на театъра проф. Светозар Донев, при това ще е "свободна", което е изключение, тъй като продуктите на Уебър пътуват инак по света в готови, възпроизвеждани постановки. Получени са и финансови преференции около авторските права, Донев е имал възможността да изгледа освен това в Лондон и всички вървящи в момента Уебърови постановки.
Другият мюзикъл в сезонната програма е неотдавнашният хит от редица страни в Западна Европа, наречен "Клетка за луди" (авторът е същият, сътворил "Хелоу, Доли"). Режисьор ще е Здравко Митков. От оперетния репертоар е избрана "Веселата вдовица", която ще бъде правена в два варианта - един на немски език, за 41-те спектакъла в чужбина, а другият - на български, в осъвременен вариант, с режисьор отново Светозар Донев. Е, може да се каже, че в ДМТ сега вече наистина взе да става интересно. Успех!
Розмари Стателова