ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Марки от цял свят и от всички възможни времена за четвърти път ще се съберат в България, която отново е домакин на голяма международна проява на марколюбието. От 5 до 10 октомври т.г. в НДК ще се състои Европейската филателна изложба "България'99". С нея ще бъде отбелязана и 120-годишнината от създаването на българските пощенски съобщения и издаването на първите български пощенски марки. Мотото на "България'99", която се провежда под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Йордан Соколов, е "Пощата и филателията в информационното общество - традиции и бъдеще". Организатор на форума е фондация "Европейска филателна изложба - България'99" със съдействието на Комитета по пощи и далекосъобщения и Български пощи - ЕАД. През шестте дни на изложбата ще могат да се видят от 200 експоната с над 250 000 пощенски марки на участници от 35 страни.

"Вечният април" - пиеса в две части от Камен Донев бе поставена за първи път на българска сцена от Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе. Премиерата бе на 20 септември. Постановка - Камен Донев, сценография - Виолета Радкова, музикално оформление - Стефан Вълдобрев, танци - Александър Смиковчук. Спектакълът е реализиран със съдействието на Националния център за театър при Министерството на културата.

В Държавния куклен театър "Патиланчо" - Шумен, на 19 септември се състоя премиерата на "Дрън, дрън шарени...". Автор и постановка - Тодор Вълов, художник-консултант - Стефка Кювлиева, музикален консултант - Елена Методиева. Участват Албена Начева, Дарина Бодурова, Кольо Стайков, Милена Видерова и Нели Керчева.

В Драматичен театър "Сава Доброплодни" - Силистра, се състояха две премиери: на 14 септември - "Цветя на малката Ида" по Андерсен, постановка - Теодора Гълъбова, сценография - Ива Хаджиева; на 16 септември - "Щръклица" от Панчо Панчев, постановка и хореография - Стефан Поляков, сценография - Анатолий Антонов.

По случай 50-годишнината от провъзгласяването на Китайската народна република и установяването на дипломатически отношения между България и Китай, посолството на Китайската народна република, Министерството на културата на Република България и Националната галерия за чуждестранно изкуство организираха изложба на китайска живопис "Гуохуа", която бе открита на 20 септември.

Ротари клуб - София и Норууд България ООД организираха на 20 септември в ротондата "Св. Георги" съвместна акция за подпомагане опазването на паметниците на културата в България. Акцията е пореден етап от културната програма на Ротари клуб и се провежда в рамките на организираните под егидата на Съвета на Европа "Европейски дни на наследството" в България.