Встрани от магистралата
След дълго кандърдисване (благодарение на усилията на Иван Кюранов) у нас пристигна Диего Еспозито - смятаният за най-напредничав художник и преподавател в академията "Брера" в Милано. Той организира майсторски клас за 12 млади български художници. Резултатите от едноседмичната съвместна работа са показани в галерия XXL. Изложбата е нормално отражение на смесения състав на групата и на късия срок - т.е. полустудентска, полупрофесионална. Най-хубавото обаче е подобно събитие да се осъществи. Не можем да го наречем алтернативно образование, тъй като у нас то няма паралел. Затова и интересът към подобни класове, семинари, уъркшопове и лекции е все по-голям. Доколко спорадичната им поява може да запълни огромната дупка, наречена "художествено образование", е друг въпрос. Засега обаче избор няма.
Нуждата от образователни програми се усеща най-вече от самите недоучени потърпевши и те правят всичко възможно сами да си ги доставят. За съжаление понякога инициативите се провалят, както стана със заплануваните от Interspace лекции в Американския институт. За сметка на това на 11 и 12 октомври СГХГ ще предложи две лекции на Маргит Цукрийгл, куратор в музея Рупертинум, Австрия. Сега в Градската галерия показват своите работи учениците от частната профилирана гимназия "Проф. Николай Райнов". Макар и обучавани в рамките на традицията, те излагат доста интересни работи. А това обещава, че истерията Софийска художествена гимназия ще почне да отзвучава. Пак в залите на СГХГ ще бъдат показани работите на децата от Дома за деца и юноши в Угърчин. Със средствата на програмата ФАР те са работили в четири художествени ателиета и резултатите са повече от изненадващи.
Това, което е интересно в случая, е, дали тези движения по някакъв начин ще "докоснат" художествените учебни заведения-мастодонти, които засега се правят, че извън тях нищо не се случва. Да не се окаже обаче, че именно те са "извън".
Мария Василева


Изкуство
на борда