Зелени патрули в музиката
Случайността наниза напоследък в една орбита скандалите на "Златния Орфей", "Пирин фолк" в Сандански, телевизионното излъчване на пловдивския концерт на Горан Брегович и една пресконференция под наслов "Репресиите над българския поп-фолк".
В какво по-точно се изразява репресията над поп-фолка в момента не стана съвсем ясно. Негови представители обаче направиха един вид теоретичен принос към подредбата в жанра. Ако използваме за прегледност на казаното пирамидалния модел, то на върха, според пресконференцията са класиците - Сашка Васева, Райко Кирилов, Илия Луков, Глория... Долу в пошлостта затъват другите - с елементарната музика, клоняща към Ориента, и с циничните текстове. "Омръзна ни да ни бъркат с тях" - каза Сашка. Онова, което можеше само да бъде подозирано досега, бе изречено: попфолкът не е едно цяло, в него съществуват "високо" и "ниско" и който поставя в един кюп и Кондьо, и Райко, дълбоко греши. Макар че, вметнато бе - Кондьо има шанс да се издигне по стълбата нагоре, щом Надежда Захариева му пише текстовете. Един от лайтмотивите в изказванията бе призивът за демократичност и търпимост към вкусовете на публиката. Но..., все пак, в известни граници. Което не е българско и естетично - вън.
Досега престрелките се водеха предимно мужду поп-звездите и поп-фолк любимците. Спорадичните малки войнички между Сашка Васева и Васил Найденов (назовавам ги не толкова за конкретност, колкото като емблематични фигури) като че поприключиха. Те твърде напомняха рекламните престрелки между "Кока-Кола" и "Пепси", които завършват с равен резултат и еднакво извлечена полза. Голямото преливане, т.е. преселение от "Златният Орфей" към "Пирин фолк", което тази година постави връх, подсказва, че помирението дава забележими резултати. Сега се отваря място за ново разслоение, отграничаване, йерархизиране. Боледуването по някаква жанрова чистота като че у нас периодически тормози музикантите и ги кара от време на време да изкрещяват "Аз съм по-чист" или "Аз съм най-чист". Така е още от времето на спора между автентичния фолклор и ансамблите. А може би и по-отдавна. Любопитното е, че у нас почти всеки надмогнал низините на пирамидата се превръща в защитник на масите от вредното влияние на "интонационните замърсители".
Няколко дни преди теоретичното събитие Горан Брегович за пореден път доказа, че прелестта е тъкмо в смесването на боите. Но, какво да се прави, той е отраснал в нестерилизирана среда.
Елена Драгостинова