Ловешката врата*
Преди вече доста години една врата - Уотъргейт - се захлопна зад подалия оставка американски президент Ричард Никсън, но същата врата се отвори, за да даде път на един нов вятър в американските обществени отношения.
Днес една ловешка врата зее насред обществото ни; тя ни обнадеждава със самата си зейналост - може пък през нея да дойде обновление на обществените нрави, политиците да се замислят дали целта оправдава средствата.
Надеждите ни са напразни. Докато в САЩ духовните натрупвания на 60-те години (и нежеланието на голяма част от американците да понасят политици-двуличници и двоен стандарт в политическото мислене) избухнаха в Уотъргейт, какви натрупвания наблюдаваме през последните години у нас? Наблюдаваме единствено затвърждаването на типично българското немощно убеждение, че всички политици и всички управляващи са или некадърни, или корумпирани, или и двете. Но това традиционно немощно българско убеждение няма да доведе до взрив.
И няма да има никаква промяна.
Освен ако министър Надежда Михайлова не подаде оставка.
Но тъй като, дори и да поиска, по стара татова традиция няма да й разрешат, ловешката врата ще се притвори безшумно и неусетно почти, прахът на забвението ще я засипе и никой, никой няма да си спомня след време за времето, когато такъв един широко отворен към други нрави портал е бил зейнал насред обществото ни.

Христо Буцев

*Уеб-бележка - Скандален запис на разговор между външния министър на РБ Надежда Михаилова и местни активисти на СДС в Ловеч, направен незнайно от кого, бе разпространен миналата седмица в българския печат. В разговора, тя съветва с един недопустим език активистите едва ли не да не подбират средствата за спечелване на изборите. Намесва и посланика на Кралство Испания в България. До този момент (30 септември 1999) Надежда Михайлова не не направила коментар на случката.
Хр.Б.