ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

На 28 септември с прожекцията на филма "Цирк" на Чаплин в Дома на киното в присъствието на световноизвестния чешки режисьор Иржи Менцел бе открита кинопанорамата "Изборът на Менцел", организирана от Чешкия център, Българската национална филмотека, Съюза на българските филмови дейци и РФФ Интернешънъл.

На 1 и 2 октомври в Нов драматичен театър "Сълза и смях" е премиерата на "Машинописци" от Мърей Шийзгал. Постановка - Иржи Менцел, сценография - Надежда Митева, костюми - Петя Стойкова. Участват Ани Вълчанова и Рашко Младенов.

С "Полет над кукувиче гнездо", по романа на Кен Киси, драматизация - Дейл Васерман, на 29 септември се откри новият театрален сезон на ДТ "Иван Радоев" - Плевен. Постановка и музикално оформление - Георги Черкелов, сценография - арх. Иво Петров.

От 4 до 10 октомври на сцената на Нов драматичен театър "Сълза и смях" ще се проведе Балкански фестивал на младия театър "Съседни гласове".

В Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград се състоя премиерата на "Въздишки, сълзи, чупки и демонстрации" - интермедии от Сервантес. Постановка - Пламен Панев.

Първата за сезона премиера на Държавния куклен театър - Благоевград, бе "Златка златното момиче". Режисьор - Бистра Тупарова, сценография и кукли - театрална къща "Анев".

Днес от 19 ч. в зала 9 на НДК ще състои концерт на млади лауреати '99 по повод 1 октомври - Международния ден на музиката, организиран от Съюза на българските композитори. Участват клавирно дуо Дойчин Райчев и Мирослав Бояджиев, Михаил Петров - виолончело, перкусионно дуо - Ивелина Иванова и Десислава Кепенерова, Христофор Маринов - цигулка, Деян Вачков - бас, Александра Миндова - сопран. Ще бъдат изпълнени творби от Бах, Рахманинов и Владигеров.

На 6 октомври в зала 9 на НДК от 19 ч. е концертът на Стойка Миланова - цигулка, и Димо Димов - пиано, който също е посветен на 1 октомври.

На 5 октомври в 4-та и 6-та зала на НДК се открива Европейска филателна изложба "България '99", която е организирана по повод 120-годишнината на българските пощенски съобщения.

Третият музикален фестивал "Китари в Стария град" се проведе от 23 до 28 септември в Студентския дом на културата "Синята къща" в Пловдив, организиран със съдействието на Сдружение "Старинен Пловдив".

В Петрич завърши VIII фестивал за българска градска песен "Златен кестен", в който участваха около 400 певци от цялата страна. На първо място за най-добро изпълнение бе класирана групата "Авролева" от Тополовград.

В столичната зала "Триадица" бе представен албум с рисунки и есета на деца от България, Румъния, Русия и Албания, озаглавен "Аз и моите права. Ние и нашите права.", посветен на 50-годишнината от приемането на Хартата за правата на човека и издаден от 41-во основно училище със съдействието на Националната комисия за ЮНЕСКО и Министерството на науката и образованието. Наградени бяха авторите на най-добрите рисунки и есета.