Блясъкът на ауфтакта
Малко преди откриването на сезона 1999/2000 Софийската филхармония предложи на своята публика чудесен концерт с добре подбрана романтична програма, посветен на Европейската асоциация за детска кардиология и на тригодишнината от създаването на фондация "Детско сърце - Мартин Елиот".
Емил Табаков още веднъж доказа по безспорен начин високия си професионализъм и умението си да разкрива цялото темброво богатство на симфоничния оркестър. Под неговата палка Осмата симфония на Антонин Дворжак израсна като грандиозна конструкция, обединена от логиката на музикалното развитие. Драматизмът и лириката, скерцозността и поетиката бяха дозирани по начин, който представи цялото богатство на зрелия творчески почерк на автора. С типичната за стила си експресивност Маестро Табаков водеше оркестъра през различните полюси на настроенията, за да внуши онези непреходни послания, които ни е завещал чешкият композитор.
Втората част на концерта поднесе още едно вълнуващо преживяване - Минчо Минчев и Петия концерт на Николо Паганини. Да се слуша именитият цигулар винаги е удоволствие, защото неговото общуване с публиката се гради върху радостта от музицирането. Радост, която бликаше от всеки тон, от всеки виртуозен пасаж, от всяка лирична мелодия. Калейдоскоп от чувства, водещи към вихрения финал... Същевременно станахме свидетели на извайване на детайлите и спояването им в една стройна музикално-драматургична линия, на постигане на пълно единство между солист и оркестър. Времето като че ли спря. И когато прозвуча последният акорд в препълнената зала, остана само чистата наслада от досега с голямото изкуство.
Един - уверена съм няма да остане единствен - впечатляващ концерт от новия сезон на софийския музикален живот.
Лилия Крачева