Българска следа
в Сан Себастиян '99
На 47-то издание на фестивала в Сан Себастиян най-после се чу името на България. Поводът бе световната премиера на германския филм "Тувалу", заснет сред руините на Централната баня в София. По-важното е, че оператор е Емил Христов, а в една от централните роли - Джоко Росич. Режисьорът Файт Хелмер е възпитаник на мюнхенското киноучилище, ученик на Вим Вендерс и един от най-ценените в родината си автори на алтернативни реклами.
Ентусиазиран млад човек с добро самочувствие. Допълнителен повод за това му даде и приемът на "Тувалу" от публиката в Сан Себастиян - препълнената съвсем немалка зала го изпрати с аплодисменти. Иначе филмът е доста странен, без диалог, целенасочено еклектичен, решен като комикс. Някои биха го нарекли "естетски". Как ще го възприеме българската публика, ще разберем след прожекциите по време на Киномания '99.
Възможно е за същото събитие от Австралия да пристигне "Сочен плод" на Кристина Андреев, получил в Сан Себастиян наградата на критиката. Оказа се, че авторката е от български произход, няколко пъти е посещавала баба си в София, но не знае български, или поне не посмя да го проговори. Каза ми, че с радост би участвала в наш фестивал. Преди дебюта си "Сочен плод", тя е работила като асистентка на Джейн Кемпиън ("Пианото"). Филмът бе оценен много високо заради нестандартния хумор и неочакваната гледна точка към семейната проблематика. Горе-долу такава беше формулировката на наградата.
В Сан Себастиян критиците предварително си бяха запазили главна роля, обявявайки новоучредената награда "Филм на годината". Присъдиха я на "Всичко за майка ми" на Педро Алмодовар. Събитието беше замислено като особено тържествено, обаче внезапната кончина на Алмодоваровата майка обърка плановете. Нямаше дори купон, а фиестите на Педро са легендарни. Така че бяхме лишени от звездното му присъствие и пъстрото му обкръжение от популярни актьори, травестити и ослепителни красавици, които се оказват претърпели операция мъже. Всичко това обаче го имаше във филма заедно с удоволствието от играта на Сесилия Рот. Малцина знаят, че всеотдайната лекарка от тв-сериала "Девет луни" всъщност е много сериозна актриса.
Официалното жури начело с Бертран Таверние даде "Златна раковина" на френския филм "Какво е животът". На този невъзможно сложен въпрос режисьорът Франсоа Дюпейрон се опитва да отговори спокойно и умно. Общо взето, става дума за корени и приемственост, без обаче тези понятия да се размахват патетично, както понякога правим ние. Затова му и повярваха.
Карин Янакиева