Вторичен инстинкт

Случвало ли се е да ви прониже онзи поглед на Антъни Хопкинс, в който нормалността е изтикана на последен план? Разбира се, че ви се е случвало. От "Мълчанието на агнетата" насам той предимно така си гледа. Мине, не мине време и го товарят с роля на някой странник с опасен пламък в очите. А Хопкинс, колкото и голям актьор да е, все докарва образа до там, че да се сещаш за Анибал Лектър. Нещо подобно беше станало в един период и с друг великан пред камерата - Робърт де Ниро. Него също редовно го караха да играе психари и той, ще, не ще, се повтаряше с риск действително да перкуляса. А на Хопкинс това като нищо ще му се случи, защото предстои да се снима в продължението на "Мълчанието на агнетата".
В "Инстинкт" сър Антъни е щатски професор антрополог, който прави изследвания в Африка. Там тъй се прехласва по маймуните, че решава да се засели при тях. Две години прекарва в шебешко семейство като равноправен член. Само не става ясно дали този поодъртял Тарзан не влиза и в сексуални контакти с някоя опашата чаровница. Защо пък не, след като целият филм патетично е пронизан от лозунга "Напред към животното" - в смисъл, че обитателите на джунглата са къде-къде по-хуманни от човеците. Може и да е така, но режисьорът Джон Търтълтоб толкова плакатно ти го удря в челото, че ефектът е обратен. Той Търтълтоб поначало си е такъв директен. Спомням си филма му "Феномен", където Траволта бе осенен свише и вършеше чудо след чудо. Хубаво, но режисьорът пак се изживяваше като проповедник и съсипа хубавата работа. А сега, като му слушаш природозащитните брътвежи, най-много следващия път да подминеш клетката на маймунките в зоокъта. Впрочем, когато е заловен и опандизен от гнъсните, отказващи да го разберат хора, героят на Хопкинс тегли един монолог за вредата от зоологическите градини. Прав е. И други монолози тегли, по най-различни въпроси. Пак е прав. И какво от това, след като ти идва до гуша от инфантилното четене на морал във вторичния във всяко отношение филм.
То по-добре Бриджит Бардо да бе изиграла главната роля. Жената поне си вярва и щеше да е по-органична. Пък и на външен вид все повече го докарва на Антъни Хопкинс...

Борислав КолевОт пръв
поглед