ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

"Река на живота" е озаглавен симпозиумът, който се провежда от 17 до 26 октомври по течението на Дунав. Симпозиумът започва от Пасау, Германия, за да продължи през десет страни и да достигне в края си делтата на реката. Участват представители на църквата, учени, журналисти, защитници на околната среда, известни фигури от политиката и бизнеса. Идеята на форума е да фокусира общественото внимание върху река Дунав като част от темата за застрашителните последици от експлоатацията на световните ресурси. "Река на живота" е трети в поредицата "Религия, наука и околна среда", провеждана под патронажа на Вселенския патриах Вартоломей I и на Европейската комисия, като сред инициаторите й е и принц Филип.

В Народния театър "Иван Вазов" на 14 октомври се състоя премиерата на "Синята стая" от Дейвид Хеър. Участват Аня Пенчева и Андрей Баташов. Режисьор - Снежина Танковска, художник - Чайка Петрушева, композитор - Иван Лечев, хореография - Мила Искренова. Премиерни ще бъдат и представленията на 19 и 28 октомври.

Премиера на "Слънчевите момчета" от Нийл Саймън се състоя в Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановка - Никола Петков, сценография и костюми - Димитър Гилев, музикално оформление - Стайко Стайков, пластика - Марин Удварев.

С концерт на симфоничния оркестър на БНР в зала "България" под диригентството на г-н Оикава бяха открити Дните на японската култура, които се провеждат за десети път у нас. Тази година те са свързани с 80-годишнината от установяването и 40-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни, както и с 20-годишнината от посещението на сегашния император и императрица у нас.

В Съюза на българските композитори проф. Димитър Христов представи сборника с доклади от конференцията "Виенските музикални школи и българската традиция: аспекти на сближаването на Изтока и Запада в музикалните култури", издадени в списание "Българско музикознание", кн. 2 , 1999 г.

В НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" Центърът за медийни изкуства "Interspace" представя Форум за медийни изкуства "Проект край" и изложби "Реално/Виртуално II" - Медийни Art Инсталации. Участват Акеми Ишиджима - "Trancespace II", Ваня Вълкова и Александър Колев - "Банята", Боряна Драгоева - Hula-Hoop" , Дан Тенев - "Числови матрици", и Лидуен Краакман - " BG Night lights".

Във Френския институт бе открита изложбата "От нишка до нишка". Представени са работи на Ани Бояджиева, Евелина Пирева, Златка Андреева, Маруся Калимерова, Мария Киркова, Габриела Сергинова, Галя Драгнева и Таня Ангелова.

С помощта на Австрийското посолство, Културконтакт, Центъра за изкуства "Сорос" и др. на ул. "Иван Вазов" 30 бе открита изложба "Betaville". Проектът е куриран от Илина Коралова и Андреас Шпигл.

На бул. "Александър Стамболийски" 17 отвори врати Евро-български културен център, създаден с финансовата помощ на Програма ФАР и Министерството на културата. Реализацията на проекта се координира от Британския съвет.