Божана Продева ни напусна неочаквано и завинаги. Това е много тежка загуба не само за семейството й. Това е тежка загуба за Държавния музикален театър "Стефан Македонски". Един театър се изгражда в продължение на години от талантливи и ярки личности. Божана беше тъкмо такава личност. Притежаваше красив и богат глас, прекрасна, бих казал, изразителна фигура, хубаво лице и актьорски натюрел с голям диапазон. Така тя се изяви и на сцената, и на концертния подиум. Дръзкото й и понякога специфично, характерно само за нея сценично поведение се прояви ярко и в лекия музикално-сценичен жанр. Божана правилно го избра за своя творческа съдба. Тя с лекота изпълни и Адела, и принц Орловски от "Прилепът на Йохан Щраус, Булота в "Рицарят Синята брада" на Офенбах и Силва от "Царицата на чардаша" на Калман. Ролите от тези две линии в актьорското си амплоа тя изпълняваше с голяма страст и всеотдайност. В пеенето и в актьорската си игра носеше лекотата на оперетния жанр.
Вярно е, че природата щедро беше надарила Божана - не само за сцената, но и за живота. Тя обичаше колегите си, театъра, хората и нейното сърце бе отворено към човешките проблеми и съдби. Мисля, че сърцето й беше като нежен резонатор за всичко около нея. И накрая не издържа, тя си отиде от този свят не само със своите болки, а с болките на много други хора. Младите страшно я обичаха и се учеха от нея. Божана имаше успехи и като вокален педагог. А за да си педагог, задължително е да притежаваш топлина и грижовност. Божана ги имаше в изобилие.
Често казваше, че без всекиго от нас театърът може и ще продължава да се развива. Това не е съвсем вярно. Животът продължава, но местата на някои артисти остават празни.
В историята на Държавния музикален театър мястото на Божана Продева ще остане празно. Няма я...
Поклон пред светлата й памет.

Светозар Донев

Редакторите и приятелите от вестник "Култура" се прекланят пред паметта на незабравимата Божана Продева и изказват своите искрени съболезнования на семейството й.
К