Факсът от общинската избирателна комисия изписва поредния лист партии, коалиции, инициативни комитети - участници в местните избори. Поредните най-важни избори! Защото общината има нужда от..., защото е крайно време за..., защото всички отново сме в ролята си на избиратели. Вярно, като избиратели ние и сами добре знаем не само от какво има, но и от какво няма нужда, но... идват избори и избирателят трябва да бъде мобилизиран да избира - от тези няколко листа от факса, на които са изписани 23 партии и коалиции (със свои листи за общински съветници) и 14 кандидати за кмет на Благоевград. Сред тях "за цвят" и един независим кандидат за общински съветник. Горе-долу на 1000 жители на града един е сред желаещите я да е кмет, я общински съветник. Изобилие от мераци... и един от най- (все още търся най-точното определение) период за медиите.
"Искам хората да чуят защо трябва да ме изберат!" - настоява един от 14-те кандидат-кметове. Обясненията, че според решенията на ЦКМИ това може да стане само при определени условия и срещу заплащане, му действа като студен душ: "Ами на мен отгоре са ми дали 50 лв. за кампанията!" и веднага вижда срещу себе си избирателя: "Но като стана кмет, няма да е така!". Дали това "така" зависи от кмета, няма никакво значение... Изборно време!
По улиците можеш да срещнеш широко усмихнати за всеки случаен минувач (потенциален гласоподавател) кандидати за кмет.
Всеки предизборен щаб според силите си (най-вече финансови) е намерил своя вариант за т. нар. нагледна агитация. В по-крайните квартали на парцали се веят разкъсани книжни ликове. В центъра един до друг, в близък или далечен план ни гледат поне 6 лица. "Да бъдем свободни, достойни хора" - със сериозен поглед фиксира независим кандидат-кмет (Георги Чапкънов); "Честност, професионализъм" е призивът на (Петър Демиревски) човека на Жорж Ганчев. "За нас, за децата ни справедливост" е посланието на независимия (Красимир Аршинков), подкрепян от дебютантите в тази кампания ВМРО. От два различни плаката ни фиксира "Кметът". На единия - гол, но с войнствено щръкнали мустаци и пушка в ръка - такъв е в представите на "Гергьовден", които не издигат свой кандидат. На другия плакат в близък план гледа увереният във втория си мандат кандидат на БСП. А в два варианта от стените издигнатият от ОДС (Ясен Попвасилев) призовава: "Напред, Благоевград!"
Тази година значително по-редки са плакатите със снимките на включените в листите за общински съветници и на фона на цялостната пъстрота те изглеждат свити и скучни.
С тази украса хората вече са свикнали, двойка младежи обаче се заглеждат - наблизо слоят залепени един върху друг плакати е толкова дебел, че сам се е отлепил в горния си ъгъл от влагата и тежестта си. Отдолу се вижда стар афиш за театрална постановка със заглавие "Няма да платим, няма да платим".
Маринела Мирчева


Благоевград