Предизборната кампания в Плевен започна относително спокойно в началота на лятото. Тогава, паралелно с първите летни горещини, започнаха да се повишават и температурите в политическото пространство. Никой обаче не очакваше настоящите унищожителни бури, пред които дори ураганът "Флойд" бледнее.
В средата на юни се учреди Инициативен комитет, който издигна независимата кандидатура за втори мандат на настоящия кмет на Плевен Румен Петков. Сред учредителите са дейци на културата, интелектуалци, бизнесмени и спортни деятели. Комитетът отправи апел към гражданството да гласува за личност, доказала качества в местното управление. Независимата кандидатура бе подкрепена от леви и либерални формирования, както и от граждански сдружения.
Синята централа представи своя партиен кандидат за кмет, депутата от парламентарната група на СДС Найден Зеленогорски. Той спечели неубедително първичните избори измежду трите кандидатури на демократичния съюз в областта. Резултатите станаха повод за различни коментари. Както по-късно се изясни, решението за утвърждаване на кметската кандидатура на плевенския депутат е било взето на парламентарно ниво. Красноречив е фактът, че на предварителните избори единственият плакат, тиражиран в града, бе този на Зеленогорски. Останалите двама кандидат-кметове се задоволиха с призиви...
В началото на септември се появи най-изненадващата предизборна новина в "безцветния сектор" на политическата палитра. Учреден бе нов инициативен комитет, издигащ кметската кандидатура на прокурора Ваня Савова - говорител в Окръжната прокуратура. Тя обяви, че ще води кампанията си под девиза "Справедливост и законност". Според нея, за да бъде един кмет действително независим, не трябва да се обвързва с официалната подкрепа на която и да било политическа формация. Целта й е да привлече "меката" периферия на колебаещите се и негласувалите. Търси подкрепата на неиндоктринираните избиратели.
След приключване на регистрациите, в общинската избирателна комисия бяха регистрирани 14 кметски номинации, като една от тях отпадна поради нередовни документи. 8 коалиции, 27 партии и 36 инициативни комитета.
Преди стартиране на предизборната кампания в Плевен дойдоха представители на различни идейни течения и формации в левицата. Сред тях и Клара Маринова: "Дойдох да пипна Румен за кадем...". В Плевен още от началото на лятото се тиражираше вицът, определен от Георги Първанов като най-сполучливият за кампанията: "В Плевен имало двама леви кандидати, но само единият бил ляв по убеждение." В същото време Зеленогорски отправи апел към гражданите, че на Плевен му трябва кмет, който да не посяга към чашата и да милее за града. На откриване на предизборната си кампания Румен Петков вдигна наздравица с думите: "Никога не съм посягал към две неща в живота си - към дрога и към мъж."
Независимо от отправяните непрекъснати призиви между двамата основни опоненти за водене на толерантна политика, това се оказа непосилно. Проблемите идваха не персонално от тях, а от обкръжението им - зевзеци в България Бог дал. На концерта на "Хъшове" Найден Зеленогорски от висотата на сцената подари елкрушки на плевенската публика. Жестоко освиркан, той насочи гнева си към червените хардлайнери и директно към имиджмейкъра на Румен Петков - Нидал Алгафари. На пресконференция пред журналисти синият кандидат-кмет се закани, че "ако го срещна, лично ще му размажа физиономията със собствените си ръце. Затова да не ми се мярка пред очите. Ще накарам семейството му да се чувства толкова гадно, колкото се чувства моето сега". В отговор Нидал Алгафари каза, че за всеки случай охранява семейството си. Опасенията му са в друга насока: "Найден Зеленогорски изпуска нервите си, има лабилна психика и е облечен във власт, затова е особено опасен и аз бих попитал, дали няма да хване някой от молителите си, които често го посещават, и да му размаже физиономията."
На следващата вечер, след концерта на "Хъшове" в Плевен, идеологът на движение "Гергьовден" Любен Дилов-син даде пресконференция. На въпроса защо Найден Зеленогорски е бил изведен на сцената и не подкрепят ли шоумените кандидатурата на синята централа, Дилов-син отговори: "Движение "Гергьовден" е абсолютно отделно от "Хъшове". Мисля, че проблемите на Найден Зеленогорски са толкова големи, че това насърчение едва ли ще му помогне. Желанието на "Хъшове" да реализират турнето си срещу дрогата бе огромно и аз отдавам поведението им на договорка с рекламодателите. Ако това е данъкът, който трябва да се плати на властта, за да се проведе концертът, аз не мога да им се сърдя."
Преди две седмици премиерът Костов раздвижи духовете, като събра в Драматичния театър "Иван Радоев" множество привърженици и симпатизанти. "Аз съм тук, за да представя любимеца на демократичните сили Найден Зеленогорски". Последваха обещания за милиони инвестиции, бърза газификация на града и възстановяване земеделската слава на региона. Напразни бяха усилията на журналистите да се доберат до Костов. Въпросите към него трябваше да бъдат зададени писмено. Не получиха отговор и питанията на пламаджиите. До премиера успя да стигне единствено изпосталял пенсионер. Безобидният му вид подлъга бодигардовете и никой не разбра как възрастният човечец се изправи очи в очи срещу Костов. В ръката си държеше червена пластмасова кофа. Подаде я на синия лидер пред смаяните погледи на охранители, симпатизанти и журналисти с думите: "Само това ми остана от вашето управление. Подарявам ви я."
Една от атракциите на предизборната кампания на Найден Зеленогорски бе игралият се футболен мач на стадион "Слави Алексиев" между отбори от Плевен и София, в които участваха политици и бивши футболисти. За Плевен от политиците играха зам.-областният управител Васко Василев и Найден Зеленогорски. В началото софиянци убедително водеха, но в самия край на мача Зеленогорски изравни и срещата завърши 2:2.
Миналата събота по обед до Плевен достигна зловещата новина, че кандидат-кметът за втори мандат на село Ставерци Юри Кожухаров е зверски убит. Това събитие разбуни духовете и на сини, и на червени - от едната страна не пропуснаха да отбележат, че на същата дата преди три години бе убит Андрей Луканов, от другата - че версиите са поне три. В деня на погребението Георги Първанов се присъедини към траурното шествие, а гостуващите в Плевен депутати Йордан Соколов, Екатерина Михайлова и Анастасия Мозер изразиха съболезнования по медиите.
Днес, 8 октомври, Съюз "Социалдемокрация", ДПС, БСП, Либерален съюз "Нов избор", Партия "Либерално-демократична алтернатива", СДЛ и Движение "Гергьовден" организират кръгла маса. Ще бъдат дискутирани проблемите за политическия рекет и терор. Сред участниците са Петър Дертлиев, проф. Кръстьо Петков, Ахмед Доган, Димитър Луджев, Георги Първанов, ревизорът Емил Димитров и кандидат-кметовете на Русе - Димитър Калчев, на Шумен - Максим Иванов, на Ловеч - Пламен Еврев, на Велико Търново - Драгни Драгнев и на Плевен - Румен Петков. Тенденцията да се използва изпълнителската власт за натиск върху опонентите на управляващите и върху хората с различно мислене придобива неконтролируеми размери. Сериозните опасения за връщане към тоталитарното общество събира опозиционните лидери в Плевен, за да декларират своята категорична готовност за демократично управление на държавата. След отворения форум ще се проведе митинг на площада пред театъра, на който се очаква да присъстват д-р Желю Желев и вицепрезидентът Тодор Кавалджиев.
Албена Цветанова


Плевен