3 дни. 11 изложби
В галерия "8" във Варна не се влиза като в обикновена галерия. Първата частна галерия от ново време (основана е през 1988 г.) е нещо повече от място за показване на картини. Тя е символ на променената ситуация в художествената ни култура. А пестеливата откъм разширяване периметъра на показваните автори, но твърда политика на галериста Борис Стателов успява да поддържа почти сакралия й образ. Симптоматично сега там за пореден път показват работите си Мария Зафиркова и Димитър Трайчев, които са си извоювали името на законодатели на модерния вкус в града. От самото създаване на галерията те правят изложба там всяка година и творбите са предназначени специално за нейното пространство. Изложбата им е наречена "10 години. 10 дни". Както винаги, Димитър Трайчев отговаря на очакванията да покаже нещо различно - този път работи "с ножица и огън" върху хартия. Мария Зафиркова продължава линията на сгъстено емоционално насищане при използване на минимални изразни средства.
Работите на двамата художници са и сред най-интересното, показано в музея "Георги Велчев". Създаден и ръководен от изкуствоведа Румен Серафимов, този музей се превръща в едно от най-живите места в града. Сега там са представени част от авторите, участвали в грандиозния българо-холандски проект "Черно море. Северно море", осъществен неотдавна в Холандия. От българска страна куратор на проекта е Румен Серафимов и изборът му е базиран на някои от най-силните имена от поколенията на 80-те и 90-те години. Селекционираните работи можеха да бъдат видени в няколко варненски галерии: Център за съвременно изкуство, галерия Анима и галерия Артин. Зад тези експозиции се крие огромна работа по осъществяване на цялото мероприятие, състояло се от няколко изложби и акции на различни места в Холандия, обсъждания, както и пребиваване на почти всички художници там на място. В цялата добре свършена работа известно недоумение буди т.нар. холандски избор на автори (в рамките на кавалетните форми), който дори на местна почва изглежда неадекватно и извън цялото.
Алтернативната галерия ТЕД вече повече от година променя варненския художествен пейзаж. След изложбата на живеещата в Канада художничка Биляна Велкова там може да се види канадският видеопроект "Видео Верите", показан преди това в София в рамките на фестивала "Видеоархеология". Галерия ТЕД провокира обособяването на друго подобно пространство - галерия Зограф, в което излагат членовете на група ВарТна.
В галерия Артин своята първа самостоятелна изложба във Варна откри Едмонд Демирджиян с колекция от 19 платна, създадени през тази година. Присъствието на още двама софийски художници е постоянно от известно време в града. Това са Николай Драчев и Юрий Василев, чиито авторски осветителни тела и други аксесоари от стъкло, метал и дърво могат да бъдат видени в специално изграденото за целта пространство на галерия Витра. Още една постоянна експозиция привлича жителите на града и неговите гости. Това е дарението от картини на Борис Георгиев, направено през тази година от неговата дъщеря на Градската художествена галерия.
Това, което предстои във Варна, е поредното международно графично биенале. Какво ще бъде то и доколко ще спомогне за процеса на "отваряне" на художествената ситуация в града е въпрос на друг разказ.
Мария Василева


Изкуство
на борда