Гледай това

Мафиотският бос Пол Вити (Робърт де Ниро) има проблеми с нервите. Страх го е, че ще умре, а щом види тъпа реклама по телевизията - сълзи на умиление напират в очите му, дълбоки ридания давят гърлото му. Психоаналитикът Бен Собъл (Били Кристъл) се захваща да го лекува.
- Имаш едипов комплекс, Пол - обяснява докторът на мафиота.
- Това пък какво е?
- Идва от една старогръцка легенда. Едип убил баща си и се оженил за майка си.
- Абе ти за извратен тип ли ме смяташ!?
- Не, но това го има в живота и е обяснено в психоанализата - на всеки се случва да пожелае на сън майка си.
- Ако я видиш майка ми, няма да ти минават през главата такива глупости!
От времето, когато славният Джон Хюстън направи "Честта на фамилията Прици", по-хубава пародия на гангстерското кино не се бе раждала. Като добавим и сполучливото майтапене с фройдизма, излиза, че в "Анализирай това" на режисьора Харолд Реймис празно няма. Всъщност има - в последния си половин час филмът губи част от своята енергия и свежест, но не до степен, че да помрачи удоволствието от гледането му. А то е наистина голямо - и за тези, които познават пародираните кинообразци, и за девствените по въпроса, защото филмът е достатъчно забавен и сам по себе си. В първите 60 минути е направо перфектен - масирано атакува зрителя със смешни ситуации и лафове, чието количество може да напълни енциклопедия. Хуморът покрива цялата цветова гама - от бледорозов, през жълт (тоест психарски) до ултрачерен. А Де Ниро елегантно се задява както с маниите на цивилизацията, така и със собственото си дебело гангстерско кинодосие. Около събирателния образ на Пол Вити самоиронично кръжат сенките на други негови герои мафиоти: от "Кървава мама" на Роджър Корман, "Недосегаемите" на Де Палма, "Казино" на Скорсезе... И "Кръстникът" на Копола, естествено. Закъде без гангстерската филмова библия!
А докато пързаля митовете, в чието изграждане активно е участвал, Де Ниро пак доказва главното: че е Кръстник на днешното актьорско изкуство.

Борислав КолевОт пръв
поглед