Пристрастно
за Изток - Запад
В Париж има 110 кинотеатъра, повечето от които са с по 3-4 салона. На 1 септември в 18 от тях започнаха прожекциите на “Изток - Запад” на Режис Варние (режисьор на 6 филма, с “Оскар” за “Индокитай”). Когато видях “Изток - Запад”, разбрах, че Варние е наистина забележителен творец. Всички епизоди на този кинороман са пределно достоверни, като действието се развива предимно във вчерашния Съветски съюз. Но филмът не е политически - той е филм за любовта.
Ето отзивите за “Изток - Запад” от най-големите френски седмичници:
“Не пропускайте да гледате “Изток - Запад” - филмът е като удар, а от друга страна - изключително романтична епопея.”
“Журнал дьо Диманш”
“Варние е успял да сътвори филм от пепел и огън, в който искри Сандрин Бонер.”
“Канар Аншене”
“Изток - Запад” възражда големите традиции на романтичното кино: етически порив и дързост, вдъхновение, пронизващо цялото произведение, забележителна правдоподобност, изключителни актьори (Сандрин Бонер, Олег Меншиков, Сергей Бодров-син, Катрин Деньов). Това е голям филм, предназначен за широката публика.
“Поан”
“Изток - Запад” предлага на Сандрин Бонер нейната най-забележителна роля”.
“Пари мач”
“Изток - Запад” - направете това пътешествие! Филм, еднакво автентичен и лиричен, с напрегнат и оригинален сюжет, с изумителни актьори.
“Студио”
“След “Индокитай” и “Френска жена” господин “Сага на френското кино” още веднъж зарежда кинопроизведение с гориво, избрано от него самия, и създава изпепеляващата епопея на двойка, раздрусвана от ветровете на историята.”
“Мариан”
“Изток - Запад” - киносъбитието след лятната отпуска: изключително силен сценарий, постановъчна работа с изненадваща точност, забележителни актьорски превъплъщения. Под никакъв предлог не пропускайте да го видите!”
“Фигаро магазин”
Според някои журналисти филмът е твърде академичен. Критиците от “Шарли ебдо” и “Юманите” изобщо не го харесват, а този от “Либерасион” хвърли по него годишния си запас от гръмове и мълнии, и това би било интересно мнение, ако не беше така откровено сакато-злобарско.
Все още не съм виждал отзиви за книгата на Режис Варние, излязла паралелно с филма: “Изток - Запад” - история на снимките на един филм”.
От направената анкета в началото на септември 91% от зрителите са доволни от филма, а 69% - особено доволни. В момента “Изток - Запад” се върти в 10 кина. За първите четири седмици в Париж и предградията е събрал 107 хиляди зрители, което е много добър резултат за френски филм, но не и във финансов аспект - за него са похарчени 11 млн. щ.д. Как ще върви по света - от това зависи финансовият му успех. Междувременно за 6 седмици американският филм “Любов от пръв поглед в Нотинг Хил” е събрал 795 хил. зрители, а “С широко затворени очи” на Стенли Кубрик за 2 седмици - 296 хил. зрители.
Не е лесно да си европеец - поне в киното.

Георги Бранев
Париж, 6. 10. 1999