Софийската опера откри новия си сезон с галаконцерт, посветен на 100-годишнината от рождението на Асен Найденов. Това бе вълнуващ парад на българското изпълнителско майсторство. Дефилираха наши големи певци, които заедно с маестро Асен Найденов са постигали звездни мигове, представяли са културата ни по света. Близо шейсет години Асен Найденов съгражда историята на оперния ни театър, като възпитава певци, диригенти, режисьори и същевременно налага голямо стилово разнообразие в репертоара - от премиерите на българските опери до големия европейски репертоар. Той работи с режисьори като Покровски (премиерата на “Война и мир” изпреварва тази на Болшой театър), общува с Караян, с Борис Христов, гастролира със Софийската опера. Всеки, който познаваше маестрото, си спомня неговата благородна осанка, обаятелността му, чувството му за хумор, енергията му.
Неуморими и заредени с артистична младост бяха и певците, подарили на своята публика този празник - Никола Николов, Александрина Милчева, Димитър Петков, Стояна Попов, Стефка Минева , а също и Румен Дойков и Юлиан Константинов.
Залата се изпълни с викове “Браво!” за любимците, които достойно съумяха да останат на сцента десетилетия. Палката бе в ръцете на диригентите Иван Маринов, Борис Хинчев, Недялко Недялков и Георги Нотев. Те застават пред хора и пред оркестъра, който на неотдавнашното турне на Софийската опера “взриви площада на Сантиаго ди Компостела в Испания с Пласидо Доминго”
Избраните арии, дуети и увертюри на сегашния концерт събудиха паметта на Софийската опера, превърнаха концерта в събитие с висок градус.
Съюзът на музикалните и танцови дейци посмъртно награди Асен Найденов със “Златна лира” за утвърждаването на българския оперен театър у нас и в чужбина.

Магдалена Манолова