Шампанско
в RFI - България
RFI - България празнува рождените си дни така, че да се помнят. Първият бе отбелязан със СD - албума "Към покрива на света"; вторият - с мини-фестивал на художници и музиканти, които радиото представи на живо; третият - с гостуване на RFI с предавания в приятелски радиостанции.
Сегашният, четвърти рожден ден ще държи за дълго свежи спомени с фантастичното парти до зори в клуб "Вси светии". Там празничният звуков коктейл бе миксиран от "Тибетски сърца", Ясен Петров от "Метрополис" и грузинеца Николоз Макаидзе - лауреат на конкурса "Откритие - RFI - Източна Европа'99"
Фиестата отново не бе фиеста заради самото празнуване. И този път RFI представи част от онези лица, чрез които се осъществяват мостовете от ефир към свят на живо. И обратно. Николай Маджаров от "Тибетски сърца" например е водещ на предаването "Микс" и отговаря за плей - листа на радиото, Ясен Петров от октомври също е водещ, а името на госта от Грузия се свързва с неотдавнашния Технопарад в Париж, на който българското участие премина под крилото на RFI.
За четвъртата си годишнина RFI получи или по-точно си извоюва разкошен подарък - нова програмна схема. Тя обаче би изглеждала само като празна кутия с панделка, ако преди това не съществуваше идеята с какво да бъде запълнена. Радиото вече осъществява 11 часа и 30 минути българскоезични предавания, т. е. местните програми станаха 6 пъти повече. Тук са привлечени идолите на младите, които са се посветили на техномузиката. С техните предавания започва нощта, която може да продължи в някой от клубовете с програма пак сътворена от RFI. Акцент е поставен и върху "световната музика" с "Тропикалисима" - предаване съвместно с издателска къща "Кукер". Логично продължение на "Разкажи се", в което известни личности разкриват своите предпочитания към музиката, са минутите с Майкъл, Ги, Фернандо и Стоян. Това са четирима представители на деловия свят, дипломацията и университетските центрове, които раздиплят пред слушателите музикалните си колекции. Ако измерваме порастването на радиото с нарастването на времето, посветено на джаз предавания, то не можем да не забележим, че любимото на Людмил Фотев - директорът на радиото, изкуство заема пет пъти по-голяма територия. Сред сутрешните предизвикателства е събуждането със "Слънчев джаз" в 10 часа. Не липсва и поглед назад. Очаквайки новото хилядолетие, всеки ден от 12 до 13 слушателите могат да изберат 21 мелодии, с които "да влязат" в 21 век. За участието в тази своеобразна равносметка на хитовете са предвидени и награди: 21 бутилки великолепно "Бордо", които отлежават в кабинета на директора. За останалите - утешителни награди. Сред подаръците можем да видим и възстановеното предаване на Националното радио "Мото Перпетуо". След седем години прекъсване то възкръсва тъкмо в RFI.
След като на 103 FM гръмна шампанско, остава да си честитим и ние - слушателите!

Елена Драгостинова