Румен Шомов e сред четиримата наградени в Международния фестивал по драматургия на Warehouse Theatre, Лондон. На 21 октомври Майкъл Атенбъроу, заместник-директор на Royal Shakespeare Company, обяви наградите на Международния фестивал по драматургия на Warehouse Theatre за 1999 г. “Гълъбът” на Румен Шомов е сред четирите най-добри пиеси, избрани да бъдат представени на фестивала. Пиесата е преведена от Дейвид Мосъп.
Румен Шомов е познат на българските любители на театъра с пиесите си “Лов на малка моруна” (в момента се играе в театър “София”), “Сизиф, Сизиф...” (поставена в НДТ “Сълза и смях”) и “Дипломатическа хроника”, играна в ДТ - Плевен. Той е автор и на телевизионни драми и белетристика. Носител е на наградата на фондация “Концепция за театър” за 1999 г.
Аглика Маркова, културен аташе към българското посолство в Лондон, ни съобщава: “Четирите наградени пиеси от фестивала в Лондон бяха избрани сред над 500 конкурсни творби. Румен Шомов е в компанията на такива известни драматурзи като Оливър Рийз Палмър (”The Sounds of Stillness”), Маги Невил (”The Shagaround”) и Джо О'Бирн (”The Article”). В уводните си думи Тед Крейг, артистичен директор на Warehouse Theatre, отбеляза, че награждаването на един български драматург отговаря на международния характер на фестивала. Според него наред с другите си достойнства “Гълъбът” има преимуществото да бъде истинска европейска пиеса. Тед Крейг благодари сърдечно и на Британския съвет в София за изключителното им съдействие за популяризирането на фестивала и за помощта, която са оказали на организаторите при установяването на връзка с Румен Шомов.”
През 1986 г. Warehouse Theatre основава фестивала за нова драматургия на Южен Лондон, който в резултат на международния успех и многобройните ежегодни участници от цял свят скоро се превръща в Международен фестивал за драматургия.
През 1996 г. учредява партньорство с един водещ италиански фестивал за драматургия - Премио Кандони - Арта Терме. Много от отличените пиеси участват едновременно на фестивала в Италия и на фестивала на Warehouse Theatre.
Международният фестивал за драма е проява на желанието на театъра да открива, подпомага и отглежда нови драматургични творби и драматурзи, които трудно биха могли да видят творбите си поставени. От рекордно големия брой пиеси - 500 - изпратени до 14-ия международен фестивал за драма, отличените четири са на автори от Саутхемптън, Великобритания (Меги Невил); Дъблин, Ирландия (Джо О'Бърн); Лондон (Оливър Рийз Палмър) и България (Румен Шомов).
“Гълъбът” е изпълнена с хумор и фантазия пиеса за вълшебния свят на група приятели, опитващи се да се преборят с беднотията в България. Тя ще бъде режисирана от Джанет Смит, отскоро работеща в Роял Корт Тиътър.
Една от наградените пиеси през тази година ще бъде поставена на двата езика в Премио Кандони през есента на 2000 г.
Под ръководството на Тед Крейг Warehouse Theatre се превръща в един от водещите театри за нова драма във Великобритания с утвърден международен престиж. Чрез своя фестивал театърът лансира множество успешни драматурзи - Сю Таунзенд и Керъл Чърчил са двама от мнозината, чиято кариера започва тук.
Театърът се финансира от Борда за изкуствата в Лондон, от дарителския фонд на Лондонската община и Лондонската община Кройдън.


К